Konec tedna v Monte Carlu ni bilo vroče le na cestah, kjer so dirkači odpeljali vrhunec sezone po ulicah kneževine, temveč tudi v pisarnah. Moštva, združena v organizacijo FOTA, so imela še en sestanek s FIA. Tokrat je, kot poroča spletni portal autosport.com, med ekipami zavladala enotnost. Krovni avtomobilski organizaciji naj bi ponudili naslednji kompromis: v F1 bomo sodelovali dolgoročno, vendar le, če se bo FIA odpovedala načrtovanim spremembam že za naslednjo sezono.

Še pred dirko je predsednik FIA Max Mosley dejal, da je pripravljen na kompromise glede predlagane omejitve proračuna moštev na 40 milijonov funtov. Zdaj pa so se Ferrariju, Renaultu, Red Bullu in Toyoti pridružili še ostali. FOTA je po poročanju omenjenega avtomobilističnega portala poslala pismo s podpisi predstavnikov vseh ekip, v katerem zahtevajo, da se FIA odpove načrtovanim spremembam za sezono 2010 ter tekmovanje vrne na izhodišče, kakršnega ima letošnje SP. Če bo FIA te pogoje sprejela, naj bi bili pri FOTA pripravljeni na sodelovanje, ne le za leto 2010, temveč vsaj do 2012.

"Zahtevali smo, da se pravila vrnejo tja, kjer so letos. Nato pa bomo s skupnimi močmi pogledali, kaj lahko naredimo za sezono 2010," je obstoj pisma potrdil vodja Ferrarija Stefano Domenicalli.

Predstavniki FOTA se bodo ta teden predvidoma še sestali z vodilnimi pri FIA. Nenazadnje bosta morali organizaciji najkasneje do petka najti skupen jezik, saj se bo takrat iztekel rok za prijavo ekip za SP 2010.