"Odločitev Mednarodne avtomobilistične zveze, da v sezoni 2010 vzpostavi dva različna tehnična pravilnika za moštva, ki se bodo držala omejitve proračuna in tista, ki se omejitve ne bodo držala, je privedla k temu, da bo skupina Renault premislila glede svoje udeležbe v svetovnem prvenstvu leta 2010," se glasi uradna izjava Renaulta. Srž spora med moštvi in Mednarodno avtomobilistično zvezo (FIA) je v tem, da je krovna motošportna organizacija 29. aprila letos sprejela odločitev, da bodo moštva, ki se bodo držala prostovoljne omejitve proračuna (ta bo znašala 44 milijonov evrov, vanjo pa ne bodo všteti nekateri stroški, denimo plače dirkačev), deležna velikih izjem pri tehničnem pravilniku. Moštva se ne strinjajo s tem, da bi za nekatera moštva veljala drugačna pravila kot za druga. Pri FII so prepričani, da bi te spremembe v formulo 1lahko pritegnile nove ekipe.

Nasprotno pa pri Ferrariju in Renaultu menijo, da bodo spremembe tekmovanje lahko razdelile tako, da bi dirkalni avtomobili med seboj tekmovali pod različnimi pravili. Renault in Ferrari sta sicer edini moštvi, ki se tekmovanj za formulo 1 udeležujeta že od samega začetka, torej od leta 1950, in če bosta naslednje leto od tekmovanja odstopili, bi se formula 1 prvič v zgodovini odvijala brez njiju.

"Renault je formulo 1 vedno smatral kot vrh motošporta ter odlično platformo za prikaz tehničnega znanja. Še vedno čutimo pripadnost do tega športa, toda ne moremo sodelovati v svetovnem prvenstvu, v katerem veljajo različna pravila. Če bodo te smernice ostale, potem bomo pri Renaltu prisiljeni, da se po koncu letošnje sezone umaknemo," je dejal predsednik moštva Renault F1 Bernard Rey, vodja moštva Flavio Briatore pa meni: "Naš cilj je zmanjšati stroške in obenem ohraniti visok standard, ki formulo 1 uveljavlja kot eno izmed najprestižnejših znamk na trgu. Želimo zmanjšati stroške, a smo proti enostranski smeri, ki jo je ubrala FIA. Če odločitev, ki je bila sprejeta 29. aprila, ne bo preklicana, potem ne bomo imeli nobene druge izbire in bomo izstopili iz formule 1."

Upanje, da se bodo zadeve v formuli 1 vendarle še uredile, predstavlja sestanek med predsednikom FIA Maxom Mosleyjem in vodji moštev formule 1, ki je predviden za naslednji teden.