"East Coast" se nanaša na dve obrobji Evrope, tako realni kot imaginarni - geografsko vzhodno obalo ZDA ter politično vzhodno mejo Evropske unije. Vodilne osebnosti iz kulture in politike obeh vzhodnih meja so bile povabljene k projektu, da podajo svoje videnje evropske sedanjosti, je pojasnil Luthar.

Knjiga v angleškem jeziku poleg uvodnih razprav prinaša še transkripcije pogovorov z različnimi evropskimi in severnoameriškimi avtorji in umetniki, razpravo o sodobni evropski identiteti, znanstvenofantastično vizijo Evrope leta 2050 ter nepopoln slovarček o evropski prihodnosti, je povedal Luthar.

Knjiga "East Coast Europe" ali krajše ECE se poglobi v jedrnato omrežje sodobne izmenjave znanja, ljudi in dobrin, ki poteka med EU in vzhodno obalo ZDA, kot tudi s skrajnim vzhodnim robom same Evropske unije. Med številnimi avtorji so pri nastanku knjige sodelovali tudi slovenski Zdenka Badovinac, Eda Čufer, Miran Mohar, Marjetica Potrč, Alenka Suhadolc, Borut Vogelnik in Mladen Dolar.

Dolar je h knjigi prispeval članek Kafka's Europe (Kafkova Evropa). Sam naslov knjige "East Coast Europe" neposredno implicira na naslov prvega Kafkovega romana Amerika, je pojasnil Dolar. V omenjeni knjigi je Kafka opisal problem izgnanstva na drugo stran oceana, natančneje v New York.

Glavni junak ostane na začetku romana ujet na meji - kot je dejal Dolar, "na meji med imaginarno Evropo in imaginarno Ameriko". Prav to, tako Dolar, kaže, da Evropa po eni strani ni nekaj, kar nas izganja, po drugi strani, pa ne moremo ven iz nje. Ta ujetost na robu je tipična za neskončni kafkovski univerzum, je dodal.

Knjiga "East Coast Europe" je nastala v sklopu istoimenskega projekta East pod okriljem Generalnega konzulata RS v New Yorku med slovenskim predsedovanjem Evropski uniji leta 2008. V vsebinskem smislu so projekt oblikovali Katherine Carl, Srdjan Jovanović Weiss, Markus Miessen in Alenka Suhadolnik.

O knjigi bo drevi ob 20. uri v Atriju ZRC na Novem trgu 2 potekal pogovor z naslovom Evropa me-je, na katerem bodo sodelovali Jovanović Weiss, Luthar, Suhadolnikova in Miran Mohar. Delo "East Coast Europe" je izšlo pri založbi Sternberg Press v sodelovanju z Založbo ZRC.