Nogometna zveza BiH si je denarno kazen prislužila zaradi kvalifikacijske tekme za SP 2010 z Belgijo v Genku 29. marca. Bosanski navijači so na igrišče zmetali najmanj 45 bakel, zaradi česar so morali dvoboj prekiniti za osem minut, med tekmo pa je eden od navijačev še pritekel na teren.

Poljska bo polovico bosanske kazni odštela zaradi kvalifikacijske tekme za SP 2010 v Belfastu, kjer so Poljaki 28. marca gostovali pri severnoirski ekipi. Tudi njeni navijači so na igrišče metali bakle, resda precej manj kot v Genku, med policijskim posredovanjem v sektorju za gostujoče navijače pa so poljski pristaši z različnimi predmeti obmetavali varuhe reda in miru.

Disciplinska komisija FIFA je obe kaznovani državi tudi opozorila, da bo, če se bo nedopustno obnašanje navijačev nadaljevalo, uporabila še precej strožje sankcije. Tako bi lahko ekipi izgubili kakšno točko v boju za SP, v skrajnem primeru pa bi jima lahko tudi prepovedali udeležbo na tekmovanju.

Kazen (25.000 frankov) je doletela tudi grško nogometno zvezo. Grški gledalci so na tekmi z Izraelom 1. aprila nogometašem nagajali z uporabo laserjev, na tribuni pa so izobesili tudi transparente s politično vsebino, česar FIFA ne dovoljuje.

FIFA pa bo že v naslednjih kvalifikacijskih tekmah uvedla nove, strožje varnostne zahteve. Odslej bodo sodniki lahko tekme začeli le, če bo zagotovljena popolna varnost gledalcev tako na stadionu kot pred njim. Za varnostne preglede bo zadolžen komisar FIFA in ta bo sodnikom tudi prižgal zeleno luč za začetek tekme.