Za Novogoričana je to največjih uspeh na svetovnih prvenstvih. Za uvrstitev med najboljših 16 se bo v petek pomeril z Japoncem Kaiijem Jošido.

Ko so organizatorji objavili žreb glavnega turnirja, je bilo malo tistih, ki so verjeli, da bi se Tokič v svojem šestem poskusu lahko uvrstil med najboljših 32 igralcev svetovnega prvenstva. Kot že ničkolikokrat doslej mu sreča ni bila naklonjena, saj ga je po neugodnem Poljaku Jakubu Kosowskem čakal Južnokorejec Ryu, olimpijski prvak in tretji z zadnjega svetovnega prvenstva v Zagrebu. Za nameček je Južnokorejec, 11. na lestvici ITTF, dobil oba predhodna medsebojna obračuna, tako da je bil v dvoboju velik favorit.

Toda slovenski olimpijec se ni predajal. Proti Kosowskemu je pokazal igro, ki mu je vlila samozavest, ta pa mu je v dvoboju drugega kroga še kako pomagala. "Dobil sem potrditev, da so bile tritedenske priprave na Japonskem, kjer smo z domačini garali noč in dan, v nasprotju s pričakovanji nekaterih, ki so me prepričevali, da delam neumnost, uspešne. Našel sem formo, ki pa v dvoboju z Ryujem niti ni bila odločilna. Odločila je glava. Nisem se ustrašil, najina prejšnja medsebojna dvoboja v evropski ligi prvakov sta mi pokazala, da se mu lahko upiram, prav samozavest pa je bila jeziček na tehtnici. Smešno, a to zmago sem kljub nezadovoljstvu z žrebom sanjal," je s svojo igro zadovoljen Tokič, ki je potrdil, da mu je to najljubša zmaga v karieri:

"Ryu je igralec velikih turnirjev, ki se je za prvenstvo pripravljal več kot dva meseca. Njega se da premagati na Pro touru, na drugih manjših turnirjih, a na svetovnem prvenstvu je to mnogo težje. Premagoval sem že igralce s svetovnega vrha, Kitajca Qi Chena, Belorusa Vladimirja Samsonova, Švede, toda čeprav je 'skalpe' težko primerjati, moram reči, da mi je zaradi velikosti tekmovanja ta najljubši."

Odločilni trenutek dvoboja je bil v tretjem nizu. Ryu je že vodil s 7:4, toda Slovenec je rezultat obrnil v svojo korist, v zadnjih dveh nizih pa ga tudi povsem dotolkel: "Vedel sem, da mi njegova igra le z eno gumo lahko ustreza. Bil sem potrpežljiv, uporabljal sem le backhand, kar se mi je obrestovalo."

Isti način igranja kot Ryu ima Tokičev naslednji tekmec Japonec Jošido, ki je na kakovostni lestvici ITTF na 37. mestu, 16 mest pred Slovencem. V medsebojnem obračunu se še nista pomerila, sta pa skupaj trenirala. "Če bom igral najboljše, kot znam, se ni za bati. Čaka pa me težko delo, saj bo Japoncu pomagalo vsaj 5000 glasnih gledalcev. Toda pritisk bo na njem, kar je lahko zame lepa prednost. Vsekakor bom poskušal storiti še korak naprej, se uvrstiti med najboljših 16. Uvrstitev med 32 ni nič posebnega, iz nje bi velikanski uspeh lahko naredil le Tone Vogrinec. Uvrstitev v osmino finala pa je povsem nekaj drugega," upa na preboj v osmino finala Tokič.

Tokič pa je na turnirju hitro ostal osamljen. Potem ko sta skupaj z Urošem Slatinškom izpadla v prvem krogu igre dvojic, s 4:0 sta ju premagala Belorusa Vitalij Nehvedovič in Vladimir Samsonov (v drugem krogu med posameznikih je izpadel), sta bili neuspešni tudi njegovi reprezentančni kolegici Jana Tomazini in Manca Fajmut. Tomazinijevo je med posameznicami po pričakovanju s 4:1 premagala ena najboljših evropskih igralk Madžarka Krisztina Toth, ženska dvojica pa se je poslovila po porazu z Grkinjama Christino Fili in Ekaterino Ntoulaki (0:4). Slovenski mešani dvojici sta izpadli že v sredo.