Tekmo v Bostonu je odločil Scott Walker, ki je bolj kot po strelskem učinku znan kot robusten igralec, vešč tudi uporabe pesti. Dve minute pred koncem podaljška pa je tokrat v Bostonu dosegel prvi gol v končnici in enega svojih najpomembnejših v karieri. "Šel sem na odbit plošček in ga potisnil v mrežo. Tukaj ni bilo potrebne nobene spretnostni," pa je gol pokomentiral Walker.

Pred tem je Boston v prvem delu povedel po golu Byrona Blitza, Milan Lucic pa je v zadnjem delu izsilil podaljšek, potem ko sta Rod Brind'Amour in Sergej Samsonov v prvem in drugem delu goste popeljala v vodstvo. Podaljšek je bil tudi najbolj pravičen, saj je bila tudi sedma tekma izredno izenačena, o čemer najboljše priča podatek o strelih na nasprotni gol, ki so ga s 40:38 v svojo korist odločili finalisti iz Karoline, ki je tudi največje presenečenje končnice, saj je že v prvem krogu proti New Jerseyju veljala za slabše moštvo in napredovala s 4:3 v zmagah, zdaj pa je to ponovila z enakim uspehom proti Bostonu. Prva finalna tekma vzhoda med Carolino in Pittsburghom bo na sporedu v ponedeljek v Pittsburghu.

Tesno je bilo tudi v Detroitu, kjer je ekipa iz Michigana na odločilni sedmi tekmi le za gol ugnala Račke iz Kalifornije in dobila s 4:3 tako zadnjo tekmo kot skupno razmerje v zmagah, s čimer se je v konferenčnem finalu pridružila Chicagu.

Po vodstvu gostiteljev z 2:0 in 3:1 v drugem delu je kazalo na zanesljivo zmago gostiteljev, ki so imeli veliko terensko premoč, a se gostje iz Anaheima, prvaki iz leta 2007, niso predali in v zadnji tretjini je Bob Ryan izenačil na 3:3. Odločilni gol za gostitelje in branilce naslova je tri minute pred zadnjim piskom sirene dosegel Dan Cleary. V Joe Louis Areni je z golom seveda poskrbel za nepopisno veselje navijačev, ki upajo, da bo Detroit prva ekipa po desetih letih, ki ji bo uspelo dvakrat zapored osvojiti Stanleyjev pokal. V sezonah 1997 in 1998 je to uspelo prav Red Wingsom.

Zmaga gostiteljev je bila povsem zaslužena, saj so imeli na ledu veliko premoč in Anaheimov vratar Jonas Hiller je moral ubraniti kar 40 strelov, pri čemer je bil 36-krat uspešen, Chris Osgood v vratih Detroita pa je ubranil 24 od 27 strelov na svoj gol. Prva finalna tekma zahodne konference bo v nedeljo spet v Detroitu.