Čeprav je pred sinočnjima dvobojema kazalo, da so branilci naslova, aktualni prvaki Boston Celtics in najboljše moštvo Zahoda Los Angeles Lakers le še en korak oddaljeni od uvrstitve v konferenčno finale, pa so izzivalci iz Orlanda in Houstona papirnate favorite zelo hitro postavili na trda tla ter z remijem v seriji izsilili odločilni nedeljski tekmi, ki bosta odigrani v Los Angelesu in Bostonu.

Na Vzhodu se je tako moštvo Orlando Magic z zadnjo zmago proti Bostonu (83:75) s tem moštvom v seriji izenačilo v zmagah na 3:3. Prav tako si je "status quo" zagotovilo moštvo Houston Rockets v zahodnem delu lige, ko je z veliko razliko kar 15 točk premagalo Jezernike (95:80) in ponižalo favorite prvenstva, ki so s sklonjenimi glavami zapustili parket.

Za moštvo iz Los Angelesa igra tudi slovenski reprezentant, Mariborčan Saša Vujačić, ki je na parketu preživel 6:34 minute, v tem času pa vpisal v statistiko tekme po dve točki in skoka ter asistenco.

Najboljša v vrstah Raket sta bila Aaron Brooks, ki je dosegel 26 točk, Luis Scola jih je dodal 24 ter jih zabelil še z 12 skoki. V vrstah Jezernikov se z najboljšim izkupičkom lahko pohvalita Kobe Bryant z 32 točkami in Pau Gasol s 14.

V Orlandu je bil najbolj zaslužen za "čarovnijo" Dwight Howard s 23 točkami in 22 skoki, Rashard Lewis je dodal 20 točk, Hedo Turkoglu pa je s trojko zaključil zmagovalno igro. Moštvu Orlanda se pravzaprav nasmiha nekaj neverjetnega - po sušnih trinajstih letih uvrstitev v konferenčni finale vzhodnega dela lige NBA.

V vrstah pešajočih prvakov iz Bostona je bil najboljši strelec Rajon Rondo z 19 točkami in 16 skoki, Paul Pierce pa jih je dodal 17.