Trajalo je skoraj pol ure, da si je ob pomoči inštruktorjev nadel neoprensko potapljaško obleko, nato pa so ga odnesli v morje. S pomočjo propelerja, pritrjenega na jeklenko z zrakom, je plaval po zalivu. To je bil njegov prvi potop v oceanu po 15 mesecih, ko je zaradi vojaške nesreče ohromel od vratu navzdol.

Fraser Bathgate, podpredsednik in direktor urjenja v mednarodnem združenju za hendikepirane potapljače, ki je hrom od pasu navzdol je eden od ustanoviteljev organizacije Deptherapy Foundation, ki ponuja potapljaški način rehabilitacije . „Občutil sem svobodo, kakršne nisem, odkar sem na vozičku,“ je Bathgate opisal prvo izkušnjo s potapljanjem. Sčasoma se je naučil obračati boke tako, da se je lahko s tem pomikal pod vodo, kasneje pa je postal celo prvi invalidni potapljaški inštruktor, s čimer se ukvarja že 15 let.

V skorajšnji breztežnosti pod vodo lahko trenirajo „pozabljene“ mišice in krepijo kardiovaskularno moč, ne da bi pri tem obremenjevali sklepe, je izpostavil soustanovitelj Deptherapy Martin Hannan. „Vem, da ta terapija deluje, to vidim v očeh tistih, ki jo uporabljajo,“ je dodal