Že na štartu je bilo jasno, da bo pot do zmage na VN Španije vodila preko moštva Brawn. Sprva je bolje kazalo starejšemu od obeh njihovih dirkačev, pri Jensonu Buttonu pa so kar med dirko spremenili strategijo postankov v boksih, kar se je Angležu poplačalo s četrto letošnjo zmago. To je bila tudi deveta zaporedna zmaga najhitrejšega s kvalifikacij v zadnjih letih na tem dirkališču. "Štart ni bil najbolj optimalen, Rubens je bil v nadaljevanju hitrejši, tako da smo morali spremeniti strategijo na dva postanka v boksih. To je bila prava odločitev, saj smo tako precej poenostavili naše delo. Dirkalnik je deloval zelo dobro, kar je dobra popotnica za prihajajoče dirke. Dvojna zmaga pa je dokaz, da smo dobro odgovorili na napad tekmecev."

Rubens Barrichello se je drugega mesta veselil malce manj, saj mu je dolgo časa kazalo, da se lahko poteguje celo za zmago. "Jensonova drugačna strategija je precej spremenila mojo dirko. Po zelo dobrem štartu sem lahko vozil zelo agresivno, a proti koncu dirke pnevmatike niso bile več povsem kos nalogi. Ali pa je bilo na dirkalniku kaj narobe, kar bomo odkrili šele, ko se vrnemo v tovarno."

Mark Webber je izrabil taktične napake tekmecev in težave Sebastiana Vettla s Filipejem Masso, na stezi je lahko ostal nekaj (hitrih) krogov več kot neposredni konkurenti, kar ga je pripeljalo do tretjega mesta. "Pri meni je bil ravno začetek dirke težak, a bolj ko se je razvijala dirka, bolje mi je šlo od rok. Kasnejši postanki so se nam poplačali, malce smo spremenili tudi nastavitev sprednjega krilca. Kakorkoli pogledam, vsaka sprememba na tej dirki je delovala meni v prid."

Bolj kislega obraza je bil Sebastian Vettel, ki se je pravzaprav vso dirko ubadal s Felipejem Masso, a ga je na koncu lahko prehitel le zaradi Brazilčeve smole z gorivom. Ferrarijev napredek je bil kljub odstopu Kimija Raikkonena zaradi tehničnih težav in varčevalne vožnje v zadnjih krogih Felipeja Masse več kot očiten. "Celo dirko sem lahko vozil kar dobro, proti koncu pa sem moral izredno paziti na porabo goriva. Napaka je bila v sistemu za dolivanje goriva, ne zaradi napačno preračunane količine. Tako sem na koncu vozil dejansko le še na bencinske hlape in sem moral predse spustiti Vettla in Alonsa. Kakorkoli že, osvojitev naslova prvaka za nas počasi postaja nedosegljiv." Jenson Button je namreč do sedaj zbral 41 točk od možnih 45 (za dirko v Maleziji so podelili polovične točke).

Kimi Raikkonen je odstopi zaradi napake v sistemu za dodajanje plina, med Fincem in moštvom pa počasi prihaja do vedno večjih trenj. Rezultat tega je tudi katastrofalno slabo 16. štartno mesto, saj so pri Ferrariju Fincu dali povsem proste roke (v Maleziji so bili namreč po njegovi oceni preveč konzervativni), tako da so rdeči iz dirke v dirko bolj "poparjeni". Čeravno je prenova dirkalnika očitno dobro uspela.

Letošnja VN Španije je bila sicer zanimiva dirka, medtem ko so bile v Barceloni v minulih letih bolj ali manj dolgočasne dirkaške procesije. Na začetku dirke so v trčenju sodelovali Trulli in Sutil ter oba dirkača Tora Rossa, ki sta se znašla tik za omenjenim trčenjem.

Naslednja dirka bo 24. maja v Monaku.