Prava poslastica je bil uvodni obračun popoldanskega dela, ko sta se na 100 m delfin spet udarila aktualni evropski prvak in podprvak z zadnjega prvenstva lani v Eindhovnu Rus Evgenij Korotiškin in Ilirijan Peter Mankoč. Na koncu je bil Korotiškin po pričakovanjih debelo sekundo hitrejši in s 53,47 postavil tudi najboljši izid dneva (969 točk), Mankoč pa je v zadnjih metrih vendarle uspel osvojiti drugo mesto in se otresti drugih dveh ruskih reprezentantov, Aleksandra Kalužskija in Borisa Timatkova, ki sta se ga dolgo držala kot "klop".

"Zmage nisem pričakoval, saj je imel Jevgenij pred 14 dnevi ruske kvalifikacije in je v izjemni formi. Pred 14 dnevi sem bil tri sekunde počasnejši, zdaj je razlika le sekundo, zato sem z dosežkom zadovoljen. Manj zadovoljen sem s samo tehniko plavanja, kjer nekatere stvari popravljam, a mi ob višji frekvenci ni vse uspelo stoodstotno," je po nastopu povedal Mankoč, ki je lani na Iliriji dosegel tudi rekord mitinga v tej disciplini: "Lani sem se aprila pripravil za svetovno prvenstvo in seveda je takrat nekaj forme ostalo tudi še za Ilirijo."

Ista četverica plavalcev, ki se jim je pridružil še 20-letni Madžar Attila Szabo, se je udarila za zmago še na 100 prosto. Zmaga je spet pripadla ruskemu reprezentantu, tokrat Timatkovu, Mankoč pa je zaostal tri desetinke. V ozadju je bil v boju za tretje mesto najhitrejši Korotiškin. "Danes je to to, saj kot rečeno še nisem vrhunsko pripravljen in ob drugem nastopu sem bil preutrujen za kaj več," je drugi nastop dneva opisal 30-letni Ljubljančan.

V ženski konkurenci je za najboljša izida poskrbela Anja Klinar, ki je na 100 m delfin po napetih treh četrtinah tekme z osebnim rekordom 1:01,32 vendarle prepričljivo premagala mlado reprezentantko Ilirije Sofijo Djelič. Na 200 m prsno pa je Klinarjeva, ki je v tej disciplini pred 14 dnevi postavila tudi nov slovenski rekord, z 2:16,90 poskrbela tudi za nov rekord mitinga, edinega v letu 2009, in najboljši ženski posamični izid dneva (856 točk). Jeseničanka, ki brani barve radovljiškega kluba, je tako nastopila na še enem v nizu mitingov, na katerem je popravljala osebne rekorde.

"Razlogov enostavno ne poznam. Lani mi v tem času enostavno ni šlo, zdaj mi gre in kot vselej je takrat pač vse lažje. Zakaj sem letos tako hitra, bi težko opisala, dejstvo pa je, da sem letos na športnem področju nekatere stvari uredila drugače in verjetno je to posledica tega. Kar se tiče današnjih nastopov pa takole. Sofijo (Djelič op.p.) sem seveda videla in na zadnjih metrih tudi premagala, na 200 mešano pa sem po pričakovanjih zmagala in glede na formo dosegla tudi dober izid."

Med drugimi slovenskimi reprezentanti je spet izstopala radovljiška plavalka Nina Cesar z zmago in dosežkom 4:17,85 na 400 metrov prosto. Cesarjeva je v finišu prepričljivo ugnala mlado reprezentantko Fužinarja Tjašo Oder in klubsko sotekmovalko, specialistko za daljinsko plavanje ter olimpijko, Tejo Zupan. Po pričakovanjih so se zmag veselili tudi drugi slovenski reprezentanti. Olimpijska reprezentantka iz skoraj istoimenskega ljubljanskega kluba Nina Sovinek je bila najboljša na 100 prosto, njena sestra Maja na 100 hrbtno, mlada Ilirijanka Tjaša Vozel na 100 prsno, Radovljičan Luka Turk se je veselil zmage na 400 prosto, še en radovljiški plavalec, Juš Pogačar, pa na 100 hrbtno.

V močni konkurenci plavalcev iz 11 držav so se ob slovenskih plavalcih izkazali predvsem ruski reprezentanti. Tem je ob zmagah na 100 prosto in 100 delfin pripadla še zmaga na 100 prsno, ki jo je osvojil Dimitrij Komornikov, pred leti eden najhitrejših na svetu predvsem na 200 prsno.

Miting se bo nadaljeval v nedeljo dopoldan, z začetkom ob 10. uri.