Med udarnimi slovenskimi disciplinami bo nedvomno spet nedeljski nastop na 50 metrov prsno. Koprčan Matjaž Markič je že prejšnji teden v Amsterdamu s 27,40 dosegel nov slovenski rekord, drugi izid med Slovenci pa ima Damir Dugonjič, študent univerze Berkeley in plavalec ravenskega Fužinarja, ki je konec tedna v San Franciscu plaval 27,47. Z reprezentančnega spiska v tej disciplini je na ta način odpadel Triglavan Emil Tahirovič z izidom 27,56 in seveda bo Kranjčan skušal spremeniti to že v nedeljo.

Ob obeh prsačih se bodo prvič na resnejši tekmi predstavili tudi radovljiški reprezentanti Anja Klinar, Teja Zupan, Nina Cesar in Luka Turk, plavalki Olimpije Nina Sovinek in Vita Sonjak ter cela vrsta reprezentantov iz mlajših selekcij in tistih, ki trkajo na reprezentančna vrata iz plavalnih klubov Merit Triglav Kranj, Velenje, Riba Ljubljana, Ljubljana, Olimpija, Ilirija, Fužinar Ravne in Žito Gorenjka Radovljica.

Novi slovenski selektor Roni Pikec od večine pričakuje dobre izide: "Spisek prijav je zelo dolg in po posameznih disciplinah si ga sploh nisem ogledal. Mislim, da miting na Dunaju ni tako močan, da se slovenski reprezentanti ne bi prebili do finala, najboljši pa seveda tudi na stopničke. V nasprotnem primeru na največjih tekmah sezone nimajo kaj iskati."