Rihterjeva je dejala, da plača generalnega direktorja Radiotelevizija (RTV) Slovenija Antona Guzeja po njenih podatkih znaša 6389 evrov, kar ga po njeno uvršča med deset najbolje plačanih direktorjev javnih zavodov. "Če primerjate plačo ministrice, ki ima 5874 evrov, lahko presojate sami," je izpostavila in dodala, da so sejnine nadzornemu svetu za leto 2008 "prinesle v povprečju 4800 evrov za 44 ur prisotnosti na delu".

Petek je zatrdil, da tovrstnega obravnavanja problematike RTV na plenarnem zasedanju v času samostojne Slovenije še ni bilo. "Očitno je RTV neki predmet poželenja koalicijskih strank, ki si ga želijo spet in ponovno osvojiti," je poudaril. "Namesto predlogov zakonu, kako bi se spopadli z gospodarsko krizo, bomo danes poslušali o Piramidi, Hribarju, Grandi, Možini in podobno," je opozoril in ocenil, da je ta razprava eklatanten poseg v neodvisnost javne RTV.

Vito Rožej (Zares) je navedel svet za radiodifuzijo, "ki meni, da so novinarji 'ždanovski', skratka uslužni režimu, in da imamo te iste novinarje, ki naj bi bili 'ždanovski', ki pišejo peticijo proti domnevnemu istemu režimu". Zaradi tega so po besedah poslanca ocene o političnem vodenju RTV "v taki medijski krajini pravzaprav blage", je dejal in dodal, da je razlog za podvrženost RTV političnemu vplivu v medijskem zakonu, "kakršen je bil sprejet v prejšnjem mandatu".

Srečko Prijatelj (SNS) je dejal, da če je potreba po menjavi vodstva RTVS, naj se ta menjava naredi tako, "kot je to v demokratičnem svetu normalno, in ne pod prisilo in zaradi tega, ker imamo v DZ razpravo". "To, da pozivate predsednika nadzornega sveta, da odstopi, spoštovana ministrica, ni lepo in ta vaša reakcija je vidna tudi v obstrukciji ene od poslanskih skupin," je še dejal.

Na problematičnost sklicevanja na javno mnenje je opozoril Anton Anderlič (LDS). Vodstvo RTVS se po njegovo "rado zateka k javnemu mnenju, ki pravi, da oddajo Na zdravje in nekatere druge podpira 70 odstotkov gledalcev". Če bi namreč vprašali javnost, "ali ste za to, da ukinemo opero ali balet oz. je ne financiramo v tem delu", opozarja Anderlič, bi po njegovem 10 do 15 odstotkov bilo za ohranitev teh vsebin, "ostalo bi šlo pa Na zdravje".

Poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli je dejal, da je bila revizija RTV izvedena po mednarodnih standardih in v skladu z veljavno zakonodajo. Opozoril je tudi, da v rebalansu proračuna ni 414.000 evrov za sofinanciranje narodnostnih programov. Kot je dodal, so narodnostni programi v tem trenutku finančno podhranjeni.

Majda Širca mu je odgovorila, da predpostavlja, "da izhajajo vaše trditve iz absolutne neobveščenosti". Lastnoročno, je nadaljevala, "sem podpisala prispevek, ki gre iz državnega proračuna za programe". Dodala je še, da je denar za narodne skupnosti tudi v samem proračunu RTVS.