Veselinovič, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah kandidiral na listi LDS, želi s ponujenim odstopom umiriti strasti v koaliciji. Ali bodo tudi ostali člani uprave ponudili svoj mandat v presojo nadzornemu svetu, še ni znano, omenja pa se tudi ta možnost.

Člani uprave NLB bodo v torek na novinarski konferenci "celovito predstavili politiko upravljanja tveganj v NLB in postopek odobravanja posojil s posebnim poudarkom na kreditiranju v času gospodarske krize", so prek spletnih strani Ljubljanske borze še sporočili iz banke.

Na petkovi izredni seji bodo nadzorniki NLB obravnavali revizijsko poročilo o ustreznosti izračuna variabilnega dela plače in njeni višini za člane uprave NLB med leti 2006 in 2008, kot so sporočili iz NLB, pa bo tema seje tudi postopek odobritve podaljšanja kredita družbi Infond Holding.

Sedanjemu nadzornemu svetu NLB, ki ga vodi Igor Marinšek, se sicer mandat izteče konec junija.

Zares zaenkrat ostaja del koalicije

Zaradi odločitve o podaljšanju posojila v vrednosti 150 milijonov evrov Infond Holdingu je uprava NLB - v njej so poleg Veselinoviča še Matej Narat, Miran Vičič, Alojz Jamnik ter Belgijec Claude Deroose, nedavno imenovani član uprave David Benedek pa še nima ustrezne licence Banke Slovenije - postala tarča ostrih kritik, predvsem koalicijskega Zaresa.

Pred prvim dnevom aprilske seje Državnega zbora, je predsednik koalicijske stranke Zares Gregor Golobič izjavil, da izstop iz koalicije zaenkrat ni predviden, čeprav so nekateri njeni člani minuli konec tedna napovedali morebitni izstop.

„Če je Veselinovič ponudil odstop, je to naredil, ker se je tako osebno odločil,“ je dejal Golobič. In hkrati dodal, da to ni odgovor na njihovo vprašanje koaliciji o neodgovornem vodenju NLB. "Nikoli nisem govoril o predsedniku uprave," je v izjavi za medije odgovoril Golobič na novinarsko vprašanje, ali bi moral Veselinovič ponuditi odstop. "To je pomembno, ker se tu poskuša celo stvar izvesti na osebni odnos med menoj in Draškom Veselinovičem," je opozoril in zatrdil, da tudi ob imenovanju ni govoril o Veselinoviču, ampak o postopku. "Sedaj govorim o upravi in nadzornem svetu," je poudaril. Gre za to, je nadaljeval, da vlada, ki je sprejela neke sklepe, vztraja pri spoštovanju tega in sankcionira kršitev s sredstvi, ki jih ima na voljo kot lastnica.

Po mnenju stranke naj bi šlo za reprogramiranje t.i. tajkunskih kreditov Infondu, ki je največji lastnik Pivovarne Laško in v posredni lasti predsednika uprave pivovarne Boška Šrota. V Zaresu, kjer so za torek sklicali izredno sejo sveta stranke, so izrazili ogorčenje nad ravnanjem vodstva NLB in pozvali k razmisleku o zaupnici upravi in nadzornemu svetu NLB.

Po napovedih gospodarskega ministra Mateja Lahovnika bi se lahko na torkovi seji lahko pojavilo tudi vprašanje izstopa iz koalicije. Kot je pojasnil v soboto, naj bi bile prisotne "konceptualne razlike" med koalicijskimi partnerji.

Odzivi drugih parlamentarnih strank na odstop Veselinoviča

V parlamentarnih strankah so se odzvali na ponujeni odstop predsednika uprave NLB Draška Veselinoviča. Za poslanca SD Mirana Potrča je odstop odgovorna poteza, v LDS jo vidijo kot trezno odločitev. V DeSUS odstop pozdravljajo. Tako za SNS kot SLS je odstop pričakovan.

Podpredsednik DZ in poslanec SD Miran Potrč je povedal, da v stranki še niso mogli opraviti ustreznih konzultacij. "Moje mnenje pa je, da je to odgovorna poteza, ki bo olajšala možnost odločanja v okviru nadzornega sveta NLB in ki bo olajšala pametno in pravilno odločanje politike, v kolikor ima ustreznih pristojnosti," je še dejal.

Odločitev predsednika uprave NLB so pozdravili v DeSUS. Kot je spomnil predsednik stranke Karl Erjavec, je bil DeSUS kritičen do podaljšanja reprogramiranja posojil Infond Holdingu, zato se mu zdi Veselinovičevo ravnanje ustrezno. Predsednik DeSUS tudi meni, da bodo napetosti v koaliciji po tem odstopu "bistveno manjše" in za obstoj koalicije se tako po njegovem mnenju ni bati. Sicer pa v DeSUS po njegovih besedah tako ali tako niso grozili z izstopom iz koalicije, "ker se nam zdi tudi neprimeren trenutek - čaka nas več pomembnih nalog".

"V tem času tajkunske retorike in pogromov je odločitev Draška Veselinoviča, da ponudi svoj odstop, edina trezna odločitev," je v izjavi za medije dejala predsednica LDS Katarina Kresal. Naj o njegovi strokovnosti, tako Kresalova, presoja nadzorni svet banke, tako kot se počne "v vseh resnih pravnih državah". Predsednica LDS pričakuje, da bo nadzorni svet ocenil Veselinovičevo ravnanje po najvišjih bančnih standardih ravnanja. "Ne morem pa vnaprej dajati ocene, kakšna bo njihova strokovna odločitev," je dodala.

Za predsednika SNS Zmaga Jelinčiča je odstop Veselinoviča pričakovan. "Gre pa tudi za možnost, da se reši koalicija in smo lahko mirni nadaljnje tri ali štiri leta," je dejal Jelinčič.

Odstop je tudi po besedah vodje poslanske skupine SLS Jakoba Presečnika pričakovan, ker je zadeva "povzročila velik zaplet v koaliciji". "Ti postopki očitno niso bili pravi - vsi v koaliciji so namreč obljubljali nekaj drugega," je dejal za STA in dodal, da bo koalicija bo z odstopom Veselinoviča "razrešila položaj, ki ga je sama zakuhala".

V SDS so sporočili, da bo pogled stranke na ponujen odstop Veselinoviča predstavil predsednik stranke Janez Janša ob robu današnje javne tribune stranke, ki se je v Slovenj Gradcu začela ob 18. uri.