SD svari pred razpadom koalicije in predčasnimi volitvami, poslanci DeSUS se strinjajo s stališči Zares

Če bo koalicija razpadla, potem bodo predčasne volitve, je glede izjave ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika o morebitnem odstopu Zares iz koalicije povedal podpredsednik SD in namestnik predsednika stranke Patrick Vlačič. "To za državo v tem trenutku ne bi bilo dobro in bi še bolj poglobilo krizo," je poudaril.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je dejal, da so v DeSUS glede problematike podaljšanja posojil Infond Holdingu podobnega stališča kot Zares. Vlada je po njegovih besedah sprejela jasne sklepe, naj gredo posojila zlasti za tista podjetja, ki želijo ohraniti delovna mesta in ki imajo neke programe, "ne pa za konsolidacijo lastninjenja posameznih uprav".

Kot je poudaril, bi bilo zamenjavo uprave - zlasti predsednika Draška Veselinoviča, ki po Erjavčevem mnenju ni kos svojim nalogam - treba doseči po pravni proceduri. V DeSUS menijo, da mora biti čim prej sklicana skupščina, da se imenuje novi nadzorni svet in da se opravi tudi zamenjava uprave, ne razmišljajo pa o grožnjah z izstopom iz koalicije, je povedal Erjavec. "V tem trenutku neka huda politična kriza ne bi pripomogla k boljšemu stanju v Sloveniji," je opozoril.

LDS: Javnost pričakuje neko senzacijo, ki je ne bo

Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic je povedal, da misli, da ne bo prišlo do izstopa Zares iz koalicije. "Javnost pričakuje neko senzacijo, ki pa je ne bo," je poudaril. Kot je pojasnil, stranke niso šle v koalicijo zaradi enega samega vprašanja, "o katerem imamo praktično tudi podobno mnenje".

Sajovic je dejal, da razume, da ima vsaka stranka "nek svoj razmislek pred evropskimi volitvami". Meni pa, da mora biti vsem bolj pred očmi dobro Slovenije kot dobro posameznih strank. "Mislim, da se tudi vse stranke koalicije strinjamo, da o tem, kakšne so poslovne odločitve posamezne banke, ne more odločati ne vlada ne koalicija. Podobno kot recimo o tem, koga bo preiskovala policija, ne more odločati politika, ampak stroka," je poudaril. Zadeva je po njegovih besedah postala "politično pregreta".

V opozicijskih SDS in SLS so povedali, da trenj v koaliciji za zdaj še ne komentirajo.

Poslanec SNS Srečko Prijatelj pa je dejal, da se z ministrom za gospodarstvo Matejem Lahovnikom strinja. Prijatelj meni, da minister razmišlja trezno in da je glede na trenutno gospodarsko krizo v Sloveniji potrebno takojšnje ukrepanje. "Omahovanje vlade pri tako pomembnih odločitvah, ki terjajo takojšnje ukrepanje, je neodgovorno dejanje," je poudaril in dodal, da verjame, da "ima Lahovnik tu popolnoma prav".
Ob tem je poslanec SNS izrazil tudi upanje, da bo Zares vztrajala tudi pri tem, da svežnji protikriznih ukrepov ne bodo ostali le na papirju in se bodo začeli tudi izvajati.

Kot je znano, je gospodarski minister Matej Lahovnik (Zares) po tem, ko je NLB pretekli teden odobrila podaljšanje kredita Infond Holdingu, družbi, ki je posredno v lasti prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota, v svojem portfelju pa ima večino delnic Laškega, skupaj z drugimi družbami okrog Pivovarna Laško pa tudi skoraj polovični lastnik Mercatorja, med drugim izrazil pričakovanje, da se bo na svetu stranke Zares v torek pojavilo tudi vprašanje izstopa iz koalicije. Po četrtkovi seji vlade pa je med drugim dejal, da ni neobičajno, da banka zaseže delnice, ki so pri njej zastavljene, če podjetje ne vrne kredita, ob pogoju, da se zagotovi normalno delovanje bančnega sistema in hčerinskih podjetij holdinga. Ob tem je ocenil, da ni razlogov, da bi se krediti reprogramirali v nedogled. Na njegove izjave glede podaljšanja posojil pa so se odzvali tudi že v Pivovarni Laško.

Laščani: Z grožnjami o zaplembi premoženja v Mercatorju Lahovnik kupuje volilne glasove

Vlada ne bi smela biti seznanjena z vsebino pogodbe med NLB in njenimi komitenti, poskusi vmešavanja politike v njeno delovanje pa so nedopustni. Grožnja z zaplembo lastništva v Mercatorju je manipulativno kupovanje volilnih glasov, ki jih stranka gospodarskega ministra Mateja Lahovnika glede na javno mnenje potrebuje, menijo v Pivovarni Laško.

Kot so danes sporočili iz pivovarne, je prav, da stranka Zares, iz katere prihaja tudi Lahovnik, želi obrniti trend hitrega padanja na javnomnenjskih lestvicah. Vendar naj to počne na politično korekten način, ne pa z dejanji, ki neupravičeno škodijo skupini uspešnih podjetij, in z dejanji, ki so v posmeh pravni državi, trdijo.

"Zavajanje ljudi, da bi banka lahko kreditirala prebivalstvo ter mala in srednja podjetja, če skupini Pivovarna Laško ne bi podaljšali kreditov, je višek laži in sprenevedanja. Banka bo to lahko storila samo v primeru, če bo dobila denar. Nikakor pa tega ne bo mogla, če bo zaplenila lastniške deleže in bo namesto denarja dobila delež v Mercatorju," menijo v Laškem. Po njihovem ni težko ugotoviti, da gre vladajoči politiki za vpliv v Mercatorju, ne pa za kreditiranje malih in srednjih podjetij. Zraven pa jim zaplemba prinaša še upanje, da bi s tako potezo sistem Pivovarne Laško tako destabilizirala, da bi lahko prišli še do Dela in Večera, kar je pravzaprav ponovno glavni predmet poželenja.

Gospodarski minister po mnenju Laščanov zlorablja položaj za svoje osebne in strankarske namene

Laščani tudi ocenjujejo, da se politično sprenevedanje okoli podaljševanja kredita poslovnemu sistemu Pivovarna Laško oz. Infond Holdingu s strani Nove Ljubljanske banke (NLB) nadaljuje. "NLB je namreč gospodarska družba, z mednarodno lastniško strukturo, ki se ravna po mednarodnih bančnih standardih in ne po političnem diktatu ene izmed koalicijskih strank. V primeru podaljšanja kredita poslovnemu sistemu Pivovarne Laško se je banka odločala po strokovnih kriterijih in ni bilo nikakršnega razloga, da tega ne bi storila, saj družbe svoje obveznosti redno plačujejo. Izjave gospodarskega ministra so dokaz, da svoj položaj zlorablja za svoje osebne in strankarske interese, pri tem pa ne upošteva ne strokovnih in ne pravnih standardov," so zapisali v Pivovarni Laško.

V NLB so strokovnjaki odločali o podaljšanju kredita na strokovnih osnovah, ne pa na podlagi tega, kaj naj bi ljudje pričakovali od Lahovnika. Prav zato izjava ministra Lahovnika, da bi vsaj enkrat lahko naredili to, kar ljudje pričakujejo, predstavlja višek netransparentnega delovanja politike in dokaz uzurpacije oblasti ter zloraba v osebne in strankarske namene, trdijo v Laškem. Kot gospodarski minister bi moral vedeti, da se banke odločajo po strokovnih kriterijih, da zaplemba deleža v družbi Mercator ni možna, če skupina uspešnih podjetij kot je Pivovarna Laško redno odplačuje svoje obveznosti, ocenjujejo Laščani.

V Pivovarni Laško tudi menijo, da Lahovnik dobro ve, da je slovenski bančni sektor dovolj likviden za servisiranje malih in srednjih podjetij. Težava je v zaupanju pri kreditiranju podjetij, ki jim kriza poslabšuje boniteto, ne pa pomanjkanje denarja.

Da pa bo Mercator prodan tako, da bo tudi v bodoče služil slovenskim dobaviteljem, je bistveno večji garant sistem Pivovarne Laško, ki mora svoje izdelke prodajati na slovenskem trgu, kot pa politika. Ta ljudem prodaja izdelke in konstrukte, ki ne sodijo na police Mercatorja, poudarjajo v Pivovarni Laško.