Predvidoma v torek bodo o reprogramiranju posojil za menedžerske odkupe razpravljali na svetu stranke, naši viri pa trdijo, da so v Zares pripravljeni na tej točki zaostriti do konca, tudi z morebitnim izstopom iz koalicije.

Znano je, da je NLB v četrtek popoldne po nekajdnevnih pogajanjih Infond Holdingu odobrila novo kratkoročno posojilo, v zameno pa je moral Infond privoliti v dogovor, da brez soglasja banke četrtine Mercatorja ne sme prodati.

"Dogodki zadnjega tedna, ki se nanašajo na dejavnosti bank v državni lasti, predvsem NLB, in zadevajo vprašanje reprogramiranja spornih kreditov, povezanih z menedžerskimi prevzemi velikih sistemov, nas navdajajo s precejšnjo skrbjo," je povedal Golobič. V Zares zahtevajo, naj se temeljito razišče za nazaj in med tem mandatom vse poteze uprav in nadzornih svetov bank, tudi NKBM, pri dodeljevanju takšnih kreditov.

Golobič je včeraj premierju Borutu Pahorju izpostavil, da se resno opravi razprava o tem, da vlada s svojo vlogo lastnika in upravljalca z davkoplačevalskim potencialom ter zastopnika javnega interesa "razmisli o zaupnici upravi in nadzornemu svetu, ki očitno bolj sledi ambicijam zavarovanja minulih odločitev in jih poskuša prikriti z novimi spornimi odločitvami, bistveno manj pa se osredotoča na vprašanja reševanja problemov, ki jih ima na dnevnem redu tako vlada v kontekstu gospodarske krize kot tudi gospodarstvo in mnoga podjetja v Sloveniji".

"NLB je samostojna finančna družba, ne vodi je LDS in pričakujemo, da je ne bo niti Zares niti druge stranke," pravi Katarina Kresal, ki se je očitno odločila, da bo branila Draška Veselinoviča, ki je na parlamentarnih volitvah kandidiral na listi LDS. "Lahko imamo različne poglede na vodenje banke, ampak bančnih kreditov ne morejo odobravati niti politične stranke niti vlada," je dodala in poudarila, da so bile obljube nove politike, da bodo gospodarske in finančne ustanove samostojne. "Sama menim, da bi moral bančni sektor prednostno podpirati razvojne dejavnosti slovenskega gospodarstva. Odločitev glede podaljšanja kredita bi lahko bila tudi drugačna, toda uprava se je odločila po bančnih kriterijih in za to tudi nosi odgovornost pred bančnimi, ne pa političnimi organi," pravi predsednica LDS.

Po mnenju predsednika SDS Janeza Janše ni prav, da banke v večinski državni lasti bolj tankočutno obravnavajo reprogramiranje posojil za menedžerske odkupe Merkurja, Istrabenza in Infond Holdinga kot pa posojila za normalno poslovanje srednjih in majhnih podjetij. Glede odgovornosti oziroma morebitne zamenjave predsednika uprave NLB zaradi reprogramiranja teh posojil tudi Janša meni, da to ni neposredno v rokah vlade, ampak nadzornikov. Ti tudi med njegovo vlado niso vedno upoštevali navodil in so med drugim omogočili prevelika izplačila nagrad.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si