Radenska je samo v nekaj dneh namenila za nakupe delnic svoje večinske lastnice že okoli pol milijona evrov ter tako posredno vzdrževala ceno delnice na ravni okoli 45 evrov, je razvidno iz podatkov Centralne klirinško-depotne družbe KDD in Ljubljanske borze. Ni skrivnost, da lahko s padcem delnice Pivovarne Laško največ izgubi prav Infond Holding, ki ima po dostopnih podatkih večino svojega deleža zastavljenega za posojila. Ob morebitnem padcu tečaja delnice Pivovarne Laško bi Infond moral bankam ponuditi dodatna zavarovanja, vendar ima zaradi čezmerne zadolženosti že zdaj zelo omejen manevrski prostor.

Ker je Radenska odvisna družba Pivovarne Laško, pri njenih nakupih ne gre za naložbo, temveč zgolj za nakupe lastnih delnic, prek katerih Infond Holding veča svoj lastniški vpliv. Prav zato se tudi zastavlja vprašanje o ekonomičnosti zadnjih potez novoimenovanega predsednika uprave Radenske Zvonka Murglja. Poleg tega, da Radenska kupuje delnice Pivovarne Laško po 42-kratniku čistega dobička, velja opozoriti, da Pivovarna Laško ni edina lastnica Radenske, saj je v njenem lastništvu še vedno skoraj 2800 malih delničarjev. Početje uprave bi lahko zbudilo pozornost tudi pri bankah, pri katerih ima po zadnjih uradnih podatkih Pivovarna Laško zastavljen 87,6-odstotni delež Radenske. Se pa s temi nakupi potrjuje ugibanje, da Tomaž Blagotinšek z mesta predsednika uprave Radenske ni odstopil "zaradi različnih pogledov na prihodnost družbe", temveč zato, ker se ni strinjal z nadaljnjim izčrpavanjem družbe.

Odgovora na vprašanje, kako komentirajo ocene, da pri konsolidaciji lastništva Laškega prihaja do finančnega izčrpavanja in izkoriščanja družb iz njihove skupine, do konca redakcije iz Laškega nismo dobili.

Ne gre namreč za osamljen primer. Kratek čas, preden je lani Infond Holding začel uradni prevzem Pivovarne Laško, je Pivovarna Union kupila od njega za okoli 20 milijonov evrov delnic Elektra Maribor, ki so danes vredne le še od tri do pet milijonov evrov. Fructal je konec minulega leta za slabih šest milijonov evrov kupil 6,7-odstotni delež Infonda Holdinga in do včeraj s to "naložbo" izgubil že več kot dva milijona evrov. Tudi z računa Pivovarne Laško se je na Infond Holding preselilo okoli devet milijonov evrov, kolikor je Pivovarna Laško plačala Infondu za petinski delež Thermane (nekdanje Zdravilišče Laško). Pri vseh teh poslih je zbudila pozornost tudi visoka cena.

matjaz.polanic@dnevnik.si