Stoner je do svojega tretjega zmagoslavja na tej stezi prišel dokaj prepričljivo, saj je vodil vse od starta do cilja. Avstralec tekmecem praktično ni dopustil, da bi mu ti ogrozili slavje na uvodni predstavi v sezoni, le tu in tam se je italijanski zvezdnik sicer že povsem približal, a takoj zatem si je spet nabral kakšno sekundo zaostanka preveč. Rossi se je tako na koncu moral zadovoljiti s končnim drugim mestom, ki pa je bilo prav tako zanesljivo kot Stonerjeva zmaga.

Podobno kot tekmec iz Avstralije, je tudi Rossi drugo mesto držal praktično vso dirko trdno v svojih rokah. Pred njega se je samo v uvodnem krogu prebil še en Italijan, Marco Melandri, ki pa je zaradi svoje agresivne vožnje kmalu končal ob progi, se nato vrnil na stezo, a dirko nadaljeval z 18. mesta in tako zapravil vse možnosti za visoko uvrstitev. Po spektakularnem padcu 14 krogov pred koncem dirke se je od boja za vrh poslovil tudi Loris Capirossi, ki se je v tem trenutku boril s Colinom Edwardsom za četrto mesto. Pred slednjim je bil le še Španec Lorenzo, ki je tudi obdržal svojo prednost do cilja.

Uvodna dirka letošnjega svetovnega prvenstva je po mnenju strokovnjakov nakazala, da utegne biti boj za prvaka še kako zanimiv, sicer pa bo dirka v Dohi ostala v spominu predvsem zaradi obilice težav organizatorjev z dežjem, zaradi česar so morali tekmo v najvišjem razredu celo prestaviti na ponedeljek.

Sicer so bile v nedeljo težave z vremenom tudi v nižjih razredih, kjer so morali obe dirki skrajšati, a rezultate so vendarle dobili. Španec Hector Barbera (Aprilia) je slavil v četrtlitrskem razredu, drugo in tretjo mesto sta osvojila Francoza Jules Cluzel in Mike Di Meglio, tekmovalci pa so odpeljali 13 od načrtovanih 20 krogov. Italijan Andrea Iannone (Aprilia) je zmagal v najšibkejšem razredu (125 ccm), dirkači pa so zaradi močnega naliva odpeljali le štiri kroge od predvidenih osemnajstih. Drugega mesta se je razveselil Španec Julian Simon, medtem ko je bil tretji Nemec Sandro Cortese.