"Rajmond je v letošnjem pripravljenem obdobju opravil zelo kakovostne treninge z malokalibrsko puško, na tekmah v Avstriji in Nemčiji je dosegal zelo spodbudne izide. Zaradi težav z vidom je zmanjšal intenzivnost vadbe z zračno puško, na februarskem evropskem prvenstvu z zračnim orožjem v Pragi pa navkljub temu dokazal, da v tej disciplini še vedno ni za staro šaro," je uvodoma dejal Debevčev trener Lojze Mikolič in dodal: "Uvodno tekmo svetovnega pokala v Južni Koreji je Rajmond namenoma izpustil, v Pekingu pa si več obeta od nastopov z malokalibrsko puško. Na lanskih olimpijskih igrah smo se lahko prepričali, da gre za zelo zahtevno strelišče, predvsem zaradi svoje velikosti in močnega vetra, ki vseskozi spreminja smer in moč."

Za Debevca bosta nastopa na sredozemskih igrah v italijanski Pescari (od 26. junija do 5. julija) in evropskem prvenstvu z malokalibrskim orožjem v hrvaškem Osijeku (od 12. do 26. julija) vrhunca v tej sezoni, letošnje tekme svetovnega pokala - poleg Changwona in Pekinga jih bosta prihodnji mesec gostila še München in Milano, medtem ko bo veliki finale oktobra v Pekingu - pa ne bodo imele nobenega vpliva za uvrstitev na olimpijske igre leta 2012 v Londonu. Strelke in strelci se bodo v "lov" za olimpijske kvote podali v prihodnji sezoni.

Debevec bo svoje pekinške nastope začel v soboto, 18. aprila, ko ga čaka tekma z zračno puško. V ponedeljek bo nastopil z malokalibrsko puško leže, v četrtek pa še v kraljevski strelski disciplini - malokalibrska puška trojni položaj.