Današnji praznični ponedeljek je bil prvi od dveh prostih dni na SP, a povsem brez ledu, drsalk in ploščkov Slovenci niso ostali. V dvorani Siemens Arena so opravili trening, v sredo pa bo njihov tretji tekmec Hrvaška, ki sodi v spodnji razred te drugoligaške konkurence. Hokejisti so imeli po uspešnem nastopu proti Litvi nekaj več svobode: selektor John Harrington jim je dal prosto dopoldne, zbrali pa so se na popoldanskem treningu. Vzdušje je bilo sproščeno, igralci so pred treningom opravili tudi uradno fotografiranje in obenem še zapeli rojstnodnevno pesem slavljencu Žigi Svetetu (danes je dopolnil 24 let).

Slovenija je po prvih dveh tekmah tam, kjer so jo ljubitelji hokeja tudi pričakovali. Na vrhu, sicer z enakim točkovnim izkupičkom kot Japonska in Kazahstan in celo s povsem enako razliko v golih kot Japonska. Po uvodni preizkušnji z Avstralijo so v nedeljo Slovenci po blesteči predstavi v zadnjih dveh tretjinah in osmih golih povozili Litovce. Domača reprezentanca je na tem SP veliko pričakovala, dobila pa bolj malo. Litva je namreč izgubila obe uvodni tekmi s favoritoma Kazahstanom in Slovenijo, tako da nima več možnosti za morebitno napredovanje. Že po dveh krogih sta se oblikovali dve podskupini, ki jasno določata kakovostno razliko med moštvi. Medtem ko imajo Slovenija, Kazahstan in Japonska po šest točk, so Hrvaška, Avstralija in Litva še brez.

Tudi Hrvaška, naslednji slovenski tekmec (reprezentanci se bosta pomerili v torek ob 15.30), sodi v spodnji del te skupine. A slovenski selektor John Harrington noče nič slišati o preskakovanju tekmecev - čeprav je v sredo na sporedu na papirju veliko pomembnejši obračun z Japonci, s katerimi imajo Slovenci nenazadnje še neporavnane račune z olimpijskih kvalifikacij v Hannovru, se namerava osredotočiti le na dvoboj z južnimi sosedi. "Na tekmi z Litvo smo se odlično branili z igralcem manj. Izkoristili smo svoje priložnosti z igralcem več. Pomembni so samozaupanje, posest ploščka, streli po odbitih ploščkih. Goli niso vedno lepi, pomembno pa je, da imamo zdaj samozavest. Zadevali smo iz vseh položajev, lepo je, kadar priložnosti tako zlahka izkoriščamo," je bil slovenski selektor zadovoljen z učinkovitostjo, predvsem ob številčni prednosti, na tekmi z Litvo. "Danes je dogajanje bolj lahkotno, nato pa se bom začel pripravljati na Hrvaško. To ne bo lahek tekmec, ogledal si bom njihove posnetke, za nas je tudi ta dvoboj pomemben. Vsakdo bo moral pri sebi ugotoviti, kaj lahko še izboljša."

Slovenski vratar Andrej Hočevar je prvi gol na SP v Vilniusu dobil šele po stotih minutah. Pred tekmo s Hrvaško je opozoril na kakovost ledene ploskve in poudaril, da si Slovenija ne sme privoščiti podcenjevanja: "Na ledu se naredijo bunkice in je tako, kot da bi igral hokej na rolerjih. A prej ko se s tem sprijazniš, bolje je, saj ima enake razmere tudi ostalih pet vratarjev. S tem sem se sprijaznil in s tem bo treba živeti do konca prvenstva. Tisti, ki se bo hitreje prilagodil, bo imel najmanj težav. Na tekmi s Hrvati smo definitivno favoriti, a bi opozoril, da ne smemo iti v tekmo niti s kančkom podcenjevanja, kajti to se nam lahko hitro vrne kot bumerang. Turnirski sistem ne dopušča napak, zato se bomo morali maksimalno zavzeto pripraviti in osvojiti tri točke."

Posebna zgodba prvenstva v Litvi je prav ledena ploskev. V sicer zelo sodobni in lepi večnamenski dvorani Siemens Arena hokejisti pač niso stalni gostje, saj je objekt namenjen predvsem litovskemu nacionalnemu športu, košarki. Ledena ploskev je začasna, njena kakovost pa precej slaba. V prvih dneh so se vsi igralci pritoževali nad nemogočo površino in jo slikovito primerjali z bazenom. Po nekaj dneh so ledene razmere za spoznanje boljše, toda čudežev organizatorji na eni sami ploskvi, ki mora zdržati šest treningov in tri tekme na dan, ne morejo delati. Kot kaže, bodo morali hokejisti do konca SP računati na slab led.

Ta vsaj v dvoboju s Slovenijo ne bo motil Pavleta Kavčiča. Nekdanji slovenski selektor je zdaj prvi strokovni mož hrvaške reprezentance. "Igrali bomo tako kot na prvih dveh tekmah. Ne preveč obrambno, brez bunkerja. Raje vidim, da Slovenija doseže kakšen zadetek več in da tudi mi zadenemo. Ničla za fante ni prav spodbudna. Če slab led pomaga pri nizkih izidih, naj tako kar ostane še do tekme s Slovenijo," se je pošalil Kavčič.

V torek se bo SP v Vilniusu prevesilo v drugi, odločilni del. Slovenija bo imela v tretjem krogu še zadnjega "lahkega" tekmeca, nato pa bosta sledili odločilni tekmi za preboj v elitno skupino, kamor vodi samo prvo mesto. V sredo se bodo Slovenci v prvi tekmi dneva, že ob 12. uri po slovenskem času, pomerili z Japonci, v četrtek bo še en prost dan, v petek pa bo nato, če bo vse po pričakovanjih, dan D za slovensko izbrano vrsto. Dvoboj s Kazahstanom naj bi namreč odločal o prvem mestu v skupini, seveda pa imajo pri vsem skupaj svoje račune tudi Japonci ...