Slovenci so se za uvod drugoligaškega svetovnega prvenstva pomerili z Avstralci. Slednji so se lani na svojem prvenstvu iz divizije II dvignili v divizijo I, Slovenci pa so izpadli iz elitne skupine. Razlika v kakovosti bi tako morala biti očitna, vseeno pa so slovenski igralci že po prvem treningu dan pred začetkom SP opozarjali, da je ledena ploskev v večnamenski dvorani Siemens Arena precej slaba, kar bi lahko Avstraliji dalo nekaj več možnosti za bolj enakovreden dvoboj. Za sedanjo generacijo slovenskih igralcev je bil obračun z ekipo od "tam spodaj" pravzaprav prvi v karieri, saj so se Slovenci in Avstralci doslej edinkrat srečali že davnega leta 1993 na SP takratne skupine C v Ljubljani, ko je Slovenija kot samostojna hokejska država šele začenjala preboj navzgor.

Vendar pa začetek tekme ni obetal hokejistom Avstralije nič dobrega. Tekma se je komaj dobro razživela, ko je moral vratar Matt Ezzy že prvič po plošček v svojo mrežo. Za 1:0 je že po 35 sekundah poskrbel Andrej Hebar, ki je prodor kronal z natančnim strelom. Vratar Slovenije Andrej Hočevar ni imel veliko dela, prvič se je ploščka dotaknil šele v šesti minuti. Slovenija je tudi bila prepričljivo boljša tudi v nadaljevanju, vendar zapravila prvi "power-play", pri katerem sta poskušala Žiga Pavlin in Egon Murič. Vseeno pa so Slovenci vodstvo kmalu povišali. V 12. minuti je Aleš Mušič lepo podal s strani, Šivic pa je pred golom samo spremenil smer ploščku in zadel nebranjeno mrežo. Avstralci so bili nenevarni, le redko so prihajali čez polovico igrišča, Slovenci pa so še v prvi tretjini povišali na 3:0. Strelec je bil branilec Sabahudin Kovačevič, ki je v pomanjkanju dela na svoji polovici igrišča v slogu pravega napadalca meril z modre linije in zadel stičišče prečke in vratnice. Prav ob koncu uvodne tretjine je vendarle moral posredovati tudi Hočevar, ko je ob avstralski prednosti igralca več poskušal Liam Webster.

Nadaljevanje v drugi tretjini je bilo podobno. Šivic je po prodoru meril mimo gola, igralci v modih dresih pa so nato še pritiskali, vendar brez pravega zaključnega strela. Avstralci svoje nove prednosti z igralcem več niso izkoristili, zato pa je Slovenija v obdobju med 26. in 29. minuto pošteno stopila na plin in tekmecem pokazala, kakšna je realna razlika med moštvoma. Strelski "show" je začel Matej Hočevar, ki ga je lepo zaposlil Rok Tičar in z obratom pred golom zmedel avstralskega vratarja. Sledil je mat v dveh potezah novega kapetana slovenske ekipe Tomaža Razingarja; izza vrat mu je podal Šivic, Razingar pa je s strelom pod prečko poskrbel, da vratar ni imel možnosti. In za konec silovitih slovenskih minut je sledil še edini zadetek z igralcem več na tekmi. Kovačevič je streljal od daleč, pred vrati pa je Šivic ploščku spremenil smer, tako da je ta končal v mreži, Šivic pa se je drugič na tekmi veselil zadetka. V tem delu tekme slovenski tekmeci niti enkrat niso ogrozili Hočevarja, Slovenci pa so imeli še precej priložnosti za povišanje vodstva. Toda ne Murič, ne Razingar z dvema poskusoma iz bližine ne Šivic, ki je meril tik ob vratnici, niso bili dovolj natančni, tik pred piskom sirene pa bi David Rodman skorajda presenetil avstralskega vratarja s strelom iz mrtvega kota.

Kakšnih posebnih težav Slovenci z Avstralci niso imeli niti v zadnji tretjini, kljub temu pa je ritem igre padel. Tako so do dveh strelov na gol prišli tudi slovenski tekmeci, najprej Roberto Franchini, ob koncu tekme pa še Vlad Rubes, toda Hočevar je bil zanesljiv in je ohranil mrežo nedotaknjeno. O razmerju moči zgovorno priča tudi podatek o strelih na gol (Slovenija 46, Avstralija šest), kljub temu pa so si slovenski hokejisti v zadnjem delu privoščili tudi nekaj napak. Tako so dvakrat zaradi prevelikega števila igralcev na ledu dobili dvominutno kazen, izid pa se ni več spremenil kljub še nekaj priložnostim slovenske ekipe.

V prvi tekmi SP je Japonska s 7:1 premagala Hrvaško, v večernem dvoboju prvega kroga pa se bosta pomerila še domača Litva in Kazahstan. Litva pa bo tudi naslednji tekmec Slovenije, tekma bo na sporedu v nedeljo ob 19. uri.