Pot do Nemčije, kjer bodo prihodnjo pomlad igrale najboljše reprezentance sveta, bo trnova, toda vsekakor premostljiva. A le v primeru popolnega izkupička na vseh petih tekmah. Že konec tedna Rise čakajo Avstralci in Litovci.

"O Avstralcih sploh ne bi smeli razmišljati, saj imajo precej manj kakovosti v primerjavi z našim moštvom. Že jutri bodo bolj nevarni gostitelji, ki imajo nekaj izvrstnih posameznikov, saj se jih spominjam iz preteklosti. Dvoboj s Hrvati bi morali odločiti v svojo prid, Japonce poznamo še iz Hannovra, za Kazahstance pa je znano, da igrajo po sistemu toplo-hladno. Je pa veliko odvisno od tega, s katerimi hokejisti bodo igrali," je vse nasprotnike Slovenije, ki se bo šestič poskušala uvrstiti v skupino A, analiziral ljubitelj hitrih motorjev in napadalec Gregor Polončič.

Njegov soigralec v napadu, Mitja Šivic, sicer legionar v Franciji, ki je znan tudi po venomer urejeni pričeski, je na vprašanje, ali bodo Risi po letu premora znova prestopili prag hokejskih nebes, prepričljivo dejal: "Moramo! Pa četudi bomo za dosego cilja morali 'umreti' na ledu." Šive, kot ga kličejo prijatelji, je na zdajšnji reprezentančni akciji med bolj izkušenimi igralci. In kaj meni o mladem rodu, ki vse bolj sili v ospredje? "Četudi so še neizkušeni, so vsi po vrsti izjemno dobri hokejisti. Na pripravah na Bledu smo se izvrstno ujeli."

Izdatno priložnost za igro bi lahko že danes proti Avstraliji, največjemu "outsiderju" skupine, dobili Rok Tičar, Matej Hočevar in Žiga Pance, ki jih bo selektor John Harrington postavil v četrto napadalno trojko. "Cilj vsakega hokejista je igrati v članski reprezentanci. To bo moje prvo svetovno prvenstvo, občutki pa so izredni. Poskušal bom izkoristiti vsako minuto na ledu in odigrati po najboljših močeh," je povedal 20-letni Žiga Pance in dodal, da so bile priprave na Bledu zahtevne in kakovostne: "Noge so sicer še težke, a na to bomo na prvenstvu kmalu pozabili."