S prisilno poravnavo naj bi terjatve dobaviteljev in Dursa (skupno 7,5 milijona evrov) konvertirale v lastniški delež. Največji upnik med dobavitelji je z 2,5 milijona evri prav Kodretov Agovit (na vprašanje, kako posluje Agovit, je Kodre odvrnil, da se "matra"), ki je že zdaj 43-odstotni lastnik LTH in je v lastništvo pred dobrim letom dni prišel prav prek prejšnjih terjatev. Drugi največji dobavitelj je Merkur, sledi Kovintrade, preostali so manjši. Prisilno poravnavo lahko preprečijo banke, glede na odnos med NLB in LTH je zato uspeh prisilne poravnave na trhlih temeljih. "Če bo prisilka uspešna, bo LTH glede kapitala končno normalno podjetje, hkrati bo potrebna dokapitalizacija," je pojasnil Primož Pegam.

Ob robu tega sta Pegam in Kodre pojasnila svoje videnje, zakaj je LTH v težavah. "Osnovna napaka je bila storjena leta 2003, ko so kupili novo linijo za zamrzovalne skrinje, proizvodnja je prinašala zgolj izgubo in smo jo lani ukinili. Podjetje smo začeli sanirati, odpustiti smo morali sto ljudi. Lansko poletje je začela upadati realizacija, problem je nastal, ko smo izgubili financiranje prek odkupa terjatev. Lani smo imeli 17 milijonov evrov prometa in pridelali 4,5 milijona evrov izgube. Do bank imamo 14 milijonov evrov obveznosti. Iskali smo rešitev, kako naprej, eden od projektov sta bila odprodaja nepremičnin in njihov ponovni najem prek Hypo Leasinga. Hipoteko nad nepremičninami ima NLB, ta je zadnji hip dvignila ceno s 3,7 na 5,6 milijona evrov in posel je propadel. Če bi ga uresničili, bi banka dobila 3,7 milijona evrov, mi pa dodaten milijon 'razlike', s čimer bi se izkopali iz težav," je pojasnil Miloš Kodre. Na vprašanje, zakaj banke ne stojijo LTH ob strani, je Kodre dejal, da bi to želel vedeti tudi sam, v ozadju naj bi bile osebne zamere. Banka naj bi pogojevala sodelovanje z izločitvijo tretjinskega solastnika Jožeta Staniča iz vseh poslov. Mimogrede, Stanič je že odstopil kot predsednik nadzornega sveta, novi nadzorni svet naj bi urgentno prek sodišča imenovala kar uprava. Včeraj smo Staniča želeli povprašati, ali je res "krivec" za nezaupanje banke in ali se bo umaknil (ali pa se je že) tudi iz lastništva LTH, vendar ni bil pripravljen na pogovor.

"Naša vizija je podjetje voditi naprej, ohraniti od 230 do 250 delovnih mest in zagotoviti dolgoročno dobro poslovanje. Proizvodnje hladilnih naprav kriza ne more prizadeti, naročila v višini poltretji milijon evrov imamo, za zagon proizvodnje potrebujemo 300.000 evrov. Do konca tedna jih bomo prek posojil in posla, o katerem še ne morem govoriti, dobili pol milijona, delavce bomo pozvali, da v torek pridejo v službo," smelo napoveduje Miloš Kodre. Pegam je ocenil, da so možnosti, da v torek zaženejo proizvodnjo, 95-odstotne.

Predsednik sindikata David Švarc je spremljal novinarsko konferenco in vsebino komentiral takole: "Vse to so zgodbe, ki jih poslušamo že nekaj časa. Le upam lahko, da bomo proizvodnjo res lahko zagnali. Za nas je najbolj pomembno, da začnemo delati. Prisilna poravnava je za delavce sicer res boljša rešitev kot stečaj."