V Kolpi, ki v Sloveniji zaposluje okoli 500 ljudi, namreč že več mesecev beležijo bistveno manj naročil, samo novembra in decembra lani jih je bilo za 40 odstotkov manj v primerjavi z enakim obdobjem predlani. Vendar naj bi matični družbi uspelo realizacijo povečati za štiri odstotke, a višine čistega poslovnega izida Kulovec niti štiri mesece po končanem poslovnem letu ne razkriva.

V četrtek je vodstvo Kolpe s stanjem v podjetju in njegovimi težavami seznanilo predsednika republike Danila Türka, ki je bil na obisku občine Metlika. Kot je takrat povedal prvi mož Kolpe, so s 1. februarjem prešli na 36-urni delovnik. S tem so zagotovili desetino delovnih mest, a se ob zmanjšanem obsegu proizvodnje odpuščanju zaposlenih ne bodo mogli izogniti.

Pripojitev Lipe in Hrasta se še ne bo odrazila v poslovnem rezultatu matične družbe v minulem letu, saj so bili premoženje ter pravice in obveznosti pripojenih podjetij nanjo preneseni šele s 1. januarjem 2009. Kostanjeviško Lipo so prevzeli v začetku minulega leta z namenom, da v njej organizirajo središče za izdelavo kopalniškega pohištva. Medtem so imeli v mizarskem podjetju Hrast že od leta 2000 večinski delež, preostalih 20 odstotkov pa odkupili oktobra lani.