Čeprav bo pravi maratonski jubilej v Radencih potekal prihodnje leto, bo jubilejno tudi letos. Razlog je namreč v tem, da letos mineva 140 let, odkar so v Radencih napolnili prvo steklenico mineralne vode. "V letošnjem letu smo doživeli nekaj sprememb. Dolgoletnega predsednika organizacijskega odbora Saša Zidarja je zamenjal Marjan Hladen. Žal tudi podjetja klestijo svoje proračune, zato smo ob tej priložnosti še posebej hvaležni najzvestejšim sponzorjem. Letos smo se odločili, da ne bomo vabili tekačev. To ne pomeni, da jih ne bomo spet v prihodnjih letih. Lahko potrdim, da je takšna odločitev posledica recesije. V preteklosti je bil proračun prireditve že precej višji, letos pa bomo razpolagali z 200.000 evri," je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil Milan Hojnik, član vodstva ene najrazpoznavnejših slovenskih prireditev.

"Vse odločitve so bile sprejete na rovaš dejstva, da nihče izmed udeležencev maratona ne bo prikrajšan za nič. Zato zagotavljamo, da se bodo vsi tekači pri nas še naprej počutili odlično. Letošnja novost je tudi ta, da je na račun avtoceste do nas precej dostopnejša povezava, zato upam, da se bo število udeležencev spet povečalo vsaj za 10 odstotkov, kolikor je bila praksa v zadnjih letih (lani se je maratona Treh src udeležilo skoraj 7000 udeležencev - op. p.)," je pristavil Milan Verdev, dolgoletni član organizacijskega komiteja prireditve v Radencih.

Maraton Treh src bo letos štel za državno prvenstvo v polmaratonu. "Ljubljana in Radenci si že od osamosvojitve naprej izmenjujeta državno prvenstvo v maratonu in polmaratonu in na račun tega prikrajšata veliko dela Atletski zvezi Slovenije. Letošnja novost bo ta, da bodo lahko na polmaratonu tekmovali mladinci, stari 18 in 19 let, in nič več tisti, ki so zadnje leto mlajši mladinci. V maratonu pa smo mladinsko kategorijo ukinili," je pojasnil Zdravko Peternelj, strokovni sodelavec AZS.

Tretjo majsko soboto bodo šli najprej na pot udeleženci 18. pohoda Treh src (ob 8. uri), sledili pa bodo štarti paraplegikov (9.25), maratoncev in polmaratoncev (9.30) in tekačev na 10 in 5,5 km (9.40). Ob 15. uri bo humanitarni tek, katerega denar bo namenjen štiričlanski družini iz občine Radenci, ki jim je plaz izkopal temelje nove hiše. Ob 16. uri bo tek veveričk in srčkov, ob 21. uri pa koncert skupine Crvena Jabuka. "Vsi, ki se bodo prijavili do 4. maja, bodo plačali 22 evrov štartnine, do 11. maja pa bo prijavnina znašala 32 evrov," je med drugim pojasnil generalni sekretar prireditve Marko Pintarič. Organizatorji si še želijo, da bi bilo čimveč prijav prek spleta na naslovu: www.maraton-radenci.si.