V Mercatorju so danes znova poudarili, da gre pri nakupu delnic Petrola za posel v okviru kratkoročnega upravljanja denarnih tokov. Mercator je v petek z NLB sklenil pogodbo, na podlagi katere je postal lastnik 126.365 oz. 6,06 odstotka delnic Petrola. Šlo naj bi za delnice, ki jih je NLB prejšnji teden zasegla Istrabenzu zaradi neizpolnitve obveznosti iz pogodbe o prodaji in reodkupu delnic.

Naložbe, ki ob enakih tveganjih lahko prinesejo višje donose od alternativnih razpoložljivih naložb, potencialno povečujejo vrednost podjetja in s tem vrednost za vse lastnike, nikakor pa je ne morejo znižati, so v sporočilu za javnost zapisali v Mercatorju. Ker gre v primeru nakupa Petrolovih delnic za takšen posel, bo to kvečjemu potencialno vplivalo na povišanje vrednosti delnic Mercatorja in ne obratno, poudarjajo v družbi.

Pričakovati je, da bodo resni potencialni zainteresirani kupci za nakup večjega paketa delnic Mercatorja v skladu z mednarodno uveljavljenimi poslovno-finančnimi praksami na tem področju pred potencialnim nakupom zahtevali izvedbo skrbnega pregleda družbe Mercator. "V okviru skrbnega pregleda se bodo lahko tudi prepričali, kakšne so ekonomske koristi in posledice vseh poslov družbe Mercator, tudi posla z delnicami družbe Petrol," so zapisali v Mercatorju.

Uprava Mercatorja je finančnemu svetovalcu prodajalcev družbi KPMG Slovenija že pred časom uradno sporočila, da bo skrbni pregled omogočila, ob čemer pa bo zagotovila enakopravno obravnavo delničarjev in preprečila morebitno zlorabo poslovno občutljivih informacij s strani konkurentov. Do danes Mercator ni prejel nobenega zahtevka niti prodajalcev niti njihovih finančnih svetovalcev za izvedbo skrbnega pregleda družbe.

Kot so še prepričani v Mercatorju, za odškodninske tožbe ni nikakršnih utemeljenih podlag, saj "uprava Mercatorja vse posle sklepa z namenom ustvarjanja ustreznih ekonomskih koristi za družbo in v okviru svojih pristojnosti". "Ravno nasprotno, posli v okviru ekonomskih interesov družbe pomenijo tudi ustvarjanje koristi za vse delničarje in njihovo enakovredno obravnavo, kar je temeljni namen in naloga delovanja uprave vsake gospodarske družbe," so še poudarili v družbi.

Potem ko je Mercator v petek vstopil v lastniško strukturo Petrola, je danes dobil tudi svojega predstavnika v nadzornem svetu Petrola. Za člana nadzornega sveta je bil namreč imenovan predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak. V svoj predlog za nove nadzornike Petrola sta ga vključili Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba.

V Mercatorju sicer načrtujejo, da bodo glede na dinamiko za letos načrtovanih investicij pridobljene Petrolove delnice odsvojili najkasneje do konca septembra.