Mercator je pogodbo - o kateri je javnost danes obvestil prek spletnih strani Ljubljanske borze - sklenil v okviru svojih aktivnosti za kratkoročno upravljanje z likvidnostnimi rezervami in uravnavanje medletnih denarnih tokov za izvajanje investicijskih načrtov. Glede na dinamiko za letos načrtovanih investicij v Mercatorju načrtujejo, da bodo pridobljene Petrolove delnice odsvojili najkasneje do konca septembra.

Da je Nova Ljubljanska banka (NLB) odsvojila delnice, ki jih je pred tem pridobila od Istrabenza na podlagi pogodbe o prodaji in reodkupu delnic in sklenjenih dodatkov k njej, sklepajo tudi v Istrabenzu. "Na tej podlagi ugotavljamo, da je NLB odsvojila delnice Petrola pred iztekom roka, to je 8. aprila 2009, o katerem je obvestila Istrabenz," so iz koprske družbe sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Ob tem se v Istrabenzu vprašujejo, ali je banka ravnala kot dober gospodar, hkrati pa napovedujejo, da bodo preučili in izkoristili vse pravne možnosti za zaščito svojih interesov v omenjenem pravnem razmerju z NLB.

Delničarji Petrola bodo v torek odločali o imenovanju novega nadzornega sveta. Poleg predloga novih nadzornikov, ki sta ga oblikovala uprava in nadzorni svet, s svojima nasprotnima predloga na skupščino prihajajo tako Kad in Sod kot Istrabenz.

Pridobitev delnic družbe Petrol ni dolgoročnega oz. strateškega značaja, so danes sporočili iz Mercatorja, kjer še pravijo, da ne nameravajo pridobivati nobenih dodatnih Petrolovih delnic.

Več informacij o ozadju prodaje Petrolovih delnic Mercatorju si lahko preberete na tej povezavi.