Mitja Petkovšek je na gimnastičnem evropskem prvenstvu v Milanu po štirih naslovih evropskega prvaka tokrat osvojil naslov podprvaka na bradlji. Petkovšek je kot zadnji poprijel za orodje in se s 15,8 točke zavihtel na drugo mesto. Za 25 tisočink točke ga je premagal večni tekmec Francoz Yann Cucherat, ki ga je do zdaj večinoma gledal v hrbet.

Skupaj je to že Petkovškova osma kolajna z evropskih prvenstev; ob štirih zlatih odličjih - Bremen (2000), Volos (2006), Amsterdam (2007) in Lozana (2008) - ima v bogati zbirki zdaj še tri srebrne kolajne (St. Peterburg 1998, Patras 2002, Milano 2009) in en bron (Debrecen 2005).

že pred tekmo je bilo jasno, da sta kandidata za sam vrh zgolj dva; Petkovšek in Cucherat. In če je bil še na zadnji generalki pred EP, svetovnem pokalu v Cottbusu, vrstni red takšen, kot smo ga bili v zadnjih letih že vajeni: 1. Petkovšek, 2. Cucherat, pa se je tokrat sreča le nasmehnila tudi slednjemu, ki je v gimnastičnih krogih sicer že dobil vzdevek "večno drugi". Na večjih tekmah je namreč praviloma vedno gledal Petkovška v hrbet, a tokrat se je zasukalo drugače. Francoz je nastopil kot sedmi in letvico dvignil visoko, na 15,825 točke, kar je za slovenskega šampiona pomenilo, da bo moral v sestavo vključiti še dodatno prvino, toč z obratom. Vaja mu je lepo uspela, peti naslov prvaka pa mu je odnesel poskok pri seskoku z orodja; pred njim je namreč Cucherat po seskoku obstal "kot pribit".

Francozu zmago privošči tudi Petkovšek

Po nastopu je bil Petkovšek zelo dobre volje. "Vesel sem skoraj tako, kot da bi zmagal! Bila je težka bitka z Yannom, mojim večnim tekmecem, že pred tekmo je bilo jasno, da bodo med nama odločale malenkosti. Tokrat je lepše doskočil in me povsem pošteno premagal. Končno si že zasluži po tolikih letih. Res sem vesel!" je po nastopu navdušeno pripovedoval Petkovšek in dodal, da je vesel, da mu je vaja lepo uspela: " To je vse, kar od sebe pričakujem! Noro! Noro!"

"Že ko sem doskočil, sem sam pri sebi vedel, da ne bo dovolj. Sicer je vse odvisno od sodnikov in razlika je bila res minimalna, a v podzavesti sem vedel, da ne bo dovolj. Če bi mi uspel seskok iz kvalifikacij, bi bila zmaga tu. Samo ni in kaj češ," je še dejal 32-letni telovadec Narodnega doma in dodal: "Super je! Zelo sem zadovoljen." Petkovšek je Cucherata na EP doslej vedno premagoval po tesnem boju; Francoz je bil doslej že trikrat evropski podprvak (2005, 06, 08), tokrat pa je na bradlji prišel do svoje sploh prve zlate kolajne na večjih tekmovanjih. Tretji je bil Nemec Fabian Hambüchen (15,35).

S svojim varovancem je bil zadovoljen tudi trener Edi Kolar. "Odlično! Zmagal je Cucherat in to povsem pošteno. Če bi Mitja 'zalimal', bi zmagal on. A nič ne de, to je šport in Francozu privoščim zmago."

A čeprav je Petkovšek od srca privoščil zmago tekmecu in se z njim veselo objemal po nastopu, je v šali dodal: "Saj še ni konec, mogoče pa bom vseeno nekoč še petič postal evropski prvak. Ta vaja bo tudi drugo leto dovolj dobra, da se bom z njo lahko boril za zmago, saj preostali evropski tekmeci še preveč zaostajajo. Načeloma še imam priložnost, če bom le zdrav!"

Naslednje leto naskok na rekord?

Naslednjo priložnost, da dosedanji rekorden dosežek - štiri zlata odličja - še nadgradi, bo imel že naslednje leto, ko se bodo najboljši telovadci stare celine od 20. do 25. aprila zbrali v Birminghamu.
Skupaj je to že Petkovškova osma kolajna z EP; ob štirih zlatih odličjih ima v zbirki zdaj še tri srebrne kolajne (St. Peterburg 1998, Patras 2002, Milano 2009) in en bron (Debrecen 2005).

Že pred Petkovškom je v dopoldanskih urah svoj prvi finalni nastop v karieri na EP opravil Sašo Bertoncelj na konju z ročaji in zasedel osmo mesto.

V prvi finalni odločitvi popoldanskega dela tekmovanja pa je na preskoku zmago slavil olimpijski podprvak iz Pekinga Francoz Thomas Bouhail (16,325) pred Romunom Flaviusom Koczijem (16,312) in Nemcem Matthiasom Fahrigom (16,225), med telovadkami pa je na gredi, paradnem orodju najboljše Slovenke Adele Šajn, najboljša Ukrajinka Jana Demjančuk (14,775). Srebro je osvojila Romunka Anamaria Tamirjan (14,75), bron pa njena rojakinja Gabriela Dragoi (14,65).