Na zaslišanju v Melbournu so od Hamiltona zahtevali pojasnilo zaradi prehitevanja Jarna Trullija (Toyota), ko je bil na stezi varnostni avto. Trulli je zaradi prehitevanja po tekmi dobil 25 sekund pribitka in izgubil tretje mesto, po pregledu radijskih komunikacij McLarena pa so Hamiltona v četrtek diskvalificirali in tretje mesto ponovno pripisali Trulliju. Hamilton je priznal, da mu je športni direktor Dave Ryan pred zaslišanjem svetoval, naj ne pove o navodilih iz boksa, ko so mu iz ekipe svetovali, da naj upočasni in se umakne ter s tem 'omogoči' Triulliju, da ga prehiti.

McLaren suspendiral športnega direktorja

McLaren-Mercedes je danes suspendiral športnega direktorja Dava Ryana. Ta naj bi imel glavno vlogo pri povzročitvi incidenta. Štiriinpetdesetletni Novozelandec e v McLarenu od leta 1974, od leta 1990 pa je športni direktor. "Njegova vloga v dogodkih prejšnjo nedeljo, posebej pri zaslišanju, je zelo škodovala ekipi. Zaradi vseh zapletov se opravičujemo in smo Ryana suspendirali. To je bila sicer ena mojih najtežjih odločitev v življenju," je dejal vodja moštva Martin Whitmarsh in dodal: "Poudariti pa moram, da je bil Ryan 35 let v ekipi izjemno pomemben in mislim, da ni bilo bolj predanega člana moštva. Igral je ključno vlogo pri uspehih naše ekipe v tem obdobju." Rayn je že zapustil ekipo pred današnjim (petkovim) prvim prostim treningom.

Hamiltonovo opravičilo

"To je nekaj najslabšega, kar sem doslej doživel. Še nikoli se nisem počutil tako bedno. Nisem lažnivec in nepošten človek, le igram po pravilih moštva. Doslej sem vsa navodila izpolnil, zdaj pa vem, da sem naredil veliko napako. Vse skupaj je name zelo močno vplivalo. Rad bi se opravičil svojim navijačem, ki so me vsa ta leta podpirali," se je s pepelom posuval Hamilton.

"Zame so to najtežji trenutki v življenju. Sem resnicoljuben človek, vendar pa sem del ekipe in se podrejam njenim zakonitostim. Storim to, kar mi je zapovedano, vendar pa pri tem ne želim storiti nič, česar bi se lahko potem sramoval. Sedaj, po tem dogodku, mi ne preostane drugega, kot da dvignem roke in zaprosim, da mi oprostite," je dejal Hamilton.

Usoda obeh še neznana

Čeprav so pri McLarnu kot kaže žrtvovali Ryana, da bi zadovoljili Mednarodno avtomobilistično zvezo (FIA), češ da je bila zamisel o zavajanju komisarjev povsem njegova, svetovni prvak pa je samo ubogal navodila, pa tudi Hamilton še ni povsem varen, kljub današnjemu čustvenemu priznanju napake. O incidentu bo zelo verjetno razpravljal še svet za motošport pri FIA, ki lahko v takšnih primerih poseže tudi po kaznih, celo po prepovedi nastopanja za dirkača za celo sezono. "Prepričan sem, da se bo FIA odločila pravilno. Ne vem, kaj mi bo prinesla prihodnost," pa je o tej temi dejal Hamilton.

Vodja McLarna Martin Whitmarsh je prav tako izrazil obžalovanje zaradi nečednega početja in dodal, da bodo v ekipi o nadaljnji usodi - za zdaj so ga le suspendirali - Ryana odločali po dirki v Maleziji.