S stopničke ga je izrinil, ker naj bi Trulli domnevno napačno prehiteval v času, ko je bilo na stezi varnostno vozilo.  FIA je po natančni preučitvi primera ugotovila, da je Hamilton v času, ko je bilo na stezi varnostno vozilo, toliko upočasnil hitrost, da ni Jarnu Trulliju preostalo nič drugega, kot da ga prehiti. Hamilton in McLaren sta v pogovoru s tekmovalno komisijo trdila, da je Trulli prehiteval samoiniciativno.

V zvezi so zaključili, da je Hamilton "s poskusom prevare, s katero je hotel namerno zavajati sodnike“, kršil Mednarodni športni kodeks, zato mu preti kazen. Doleti ga lahko vse od prepovedi nastopa na določenih tekmah pa do popolne izključitve z letošnjega prvenstva formule 1. FIA je svojo odločitev sprejela po pregledu prepisa pogovorov med Hamiltonom in McLarnovimi strokovnjaki med tekmo na progi Albert Park minulo nedeljo.

V McLarnu so prepričani, da je odločitev FIE preveč stroga. Poleg tega še vedno trdijo, da so ravnali prav. „Razočarani smo zaradi tega, kar se je zgodilo, toda glede na okoliščine se ne bomo pritožili,“ je povedal Martin Whitmatsh iz McLarna.