Po do zdaj dostopnih podatkih so kriminalisti izvedli preiskave v podjetju Kolesnik, slovenski podružnici Patrie pod vodstovom Andreya Mladenova, in govorili z direktorjem Rotisa Igorjem Črnkovičem (sam trdi, da ni med osumljenci). Prav tako naj bi obiskali ministrstvo za obrambo, preiskali dve počitniški stanovanji v Portorožu, poslovne prostore podjetnika Rudolfa Lebana in mariborsko stanovanje Walterja Wolfa ter hišo celjskega slikarja Jureta Cekute.

Ta je bil o hišni preiskavi, ki so jo kriminalisti opravili predvčerajšnjim v njegovi hiši v Prekorjih pri Celju, silno redkobeseden. "Nimam časa govoriti o tem, ker imam zaradi razstave nujne pogovore s partnerji s tujine," je najprej dejal Jure Cekuta in dodal, da so kriminalisti korektno opravili preiskavo in ga hkrati tudi zaslišali. "Iz hiše niso ničesar odnesli, ker tudi niso imeli kaj, ker z zadevo nimam nič. Čudno se mi zdi, da so hišne preiskave opravljali šele zdaj. Lahko bi jih že takrat, ko je zadeva prišla na dan. Me je pa nekaj zelo veselilo. Kriminalisti so si zelo pozorno ogledovali moje slike. Tudi s hrbtne strani," je še dejal Cekuta.

Walter Wolf, ki je med drugim septembra lani napovedal, da bo Zdenka Pavčka, direktorja in lastnika družbe Viator & Vektor "pojedel, prežvečil in ga izpljunil", ter tudi to, da mu bo, ko bo z njim končal, "še žal, da se je rodil", se je včeraj zaprl v svoj dom in se vztrajno izmikal javnosti. Poslovnež, ki od Slovenije terja 2,5 milijona evrov odškodnine, novinarjem ni želel dati izjave. Šele po njihovem prigovarjanju, da bodo kamere izključili, je malenkostno razprl vhodna vrata in tiho pojasnil, da noče komentirati hišne preiskave, ter jih napotil na odvetnika.

"Hišna preiskava se je začela okoli osmih zjutraj in je trajala približno štiri ure," je povedal odvetnik Andrej Kac, ki je bil med postopkom ob svoji stranki. "Kriminalista sta odnesla nekaj papirjev, za katere sta menila, da so povezani z zadevo Patria, mi pa smatramo, da niso," je dodal Kac. Wolf še ni bil zaslišan, je poudaril odvetnik, bodo pa skušali uskladiti termin za razgovor s kriminalisti.

"Za hišno preiskavo ni nikdar prepozno," je na vprašanje, kaj lahko kriminalisti, upoštevajoč trajanje afere Patria, sploh še odkrijejo, odgovoril nekdanji voda kriminalističnih operativcev Marjan Erhatič. "Glede na medijsko odmevnost afere verjetno lahko pričakujemo, da so nekateri dokumenti skriti," je še dejal Erhatič, a opozoril, "da jih je možno kljub temu pridobiti." Po njegovem mnenju so omenjene hišne preiskave "zaključek dolgoročnega predkazenskega postopka".