Po naših podatkih so kriminalisti včeraj prišli tudi na obrambno ministrstvo, vendar tam tega uradno niso želeli niti potrditi niti zanikati. Po informacijah tožilstva so izvedli hišne preiskave pri več osumljencih, vendar nikomur ni bila odvzeta prostost. Neuradne informacije tudi pravijo, da tokratna akcija ni bila usmerjena proti samemu vrhu osumljencev, ampak so bili tarča pomočniki pri izvedbi kaznivih dejanj.

Že septembra lani smo objavili izjavo glavnega finskega preiskovalca Kaja Erika Björqvista: »Vemo, da je denar šel v Avstrijo, in sumimo, da je bil od tam del tega denarja predan vašim uradnim osebam v Sloveniji.«Včerajšnja izvedba hišnih preiskav v zadevi Patria po več lokacijah v Sloveniji lahko pomeni dvoje. Prvič: ker je hišna preiskava tako imenovana realizacija preiskave, jo opravijo vedno na koncu, ko so na druge načine zbrali preostale dokaze, hišno preiskavo pa so namenili pridobitvi dodatnih dokazov ali njihovemu zavarovanju. Drugič: preiskovalci so v slovenskem delu preiskave glede kaznivega dejanja nevestnega dela v službi tik pred zastaranjem zadeve, zato morajo nujno vložiti ovadbe, da pretrgajo zastaranje.


Izvedeli smo, da so v torek v Slovenijo prišli finski preiskovalci, da so lahko skupaj s slovenskim delom skupne preiskovalne skupine včeraj opravili hišne preiskave. Koliko osumljencev so imeli na delu, uradno niso hoteli povedati. Glavni finski preiskovalec Kaj Erik Björqvist nam je potrdil, da dejavnosti v Sloveniji potekajo usklajeno s finsko stranjo, potem pa nas je napotil na slovensko vodjo preiskave. Tožilka Branka Hrastar je bila zelo zadržana. Sporočila je le, da so opravili več hišnih preiskav. Na vprašanje, ali je bila kakšni osebi odvzeta prostost, je odgovorila, da ni in da tega niti ne načrtujejo. Zaokrožile so tudi neuradne informacije, da se je policija včeraj oglasila pri Jožetu Zagožnu, Darku Njavru in brigadirju Tonetu Krkoviču. Prva dva se na telefonske klice nista odzivala, Krkovič pa nam je zatrdil, da policistov pri njem ni bilo. Kriminalistov ni bilo niti pri podpisniku pogodbe za nakup oklepnikov Karlu Erjavcu. Obiskali pa naj bi Walterja Wolfa.


Neuradno smo izvedeli, da so policisti obiskali obrambno ministrstvo, kjer tega niso hoteli niti potrditi niti zanikati. Poročali smo že, da so poleg suma korupcije v zadevi Patria obravnavali tudi sum industrijskega vohunjenja, saj so na Finskem med hišnimi preiskavami pri Patrii našli ponudbo konkurenčne Sistemske tehnike.


So pa iz Patrie včeraj sporočili, da so policisti opravili hišno preiskavo v podjetju Kolesnik, kjer je večinski lastnik Patria, manjšinski pa Rotis. Prokuristka podjetja je Marija Badovinac Črnkovič, ki nam je včeraj povedala, da se iz tega položaja umika, direktor pa je Andrey Mladenov, sicer mož finske veleposlanice v Sloveniji. Ta je za medije povedal, da v Kolesniku ni osumljencev. Enako je zatrdil tudi direktor Rotisa Ivan Črnkovič, ki je dejal, da so policisti pri njih samo zbirali informacije.
Kljub vsemu povedanemu morajo imeti kriminalisti za izvedbo hišnih preiskav odredbo sodišča. Za tovrstno odredbo pa morajo preiskovalci sodniku predložiti dokaze o utemeljenem sumu, da se na neki lokaciji skrivajo iskani dokazi o kaznivem dejanju. Poznavalci pravijo, da lahko v enem mesecu pričakujemo vložitev prvih ovadb v zadevi Patria, kar bi pomenilo, da se je prvo procesno dejanje zgodilo skoraj natančno tri leta po oddaji ponudb v največjem vojaškem poslu v zgodovini Slovenije.