Dugonjič, ki se je v družbo najboljših plavalcev prsnega sloga na svetu prebil na lanskih olimpijskih igrah v Pekingu, je lani s srebrom na 100 jardov prsno postal prvi slovenski plavalec, ki je osvojil odličje na prvenstvu NCAA. Letos svojih ambicij ne skriva. Potem ko je pred časom dosegel rekord ameriških univerz, letos napoveduje zlato kolajno. "Ni razloga, da ne bi šel na zmago. Imam najboljši prijavljen izid, ostali za mano kar precej zaostajajo in če ne bo kakšnih presenečenj, moram zmagati. Pripravljen sem zelo dobro, samo še obrijem se ..." je pred odhodom v Teksas povedal Dugonjič.

Univerza Berkeley, za katero je do lanskega leta uspešno nastopal tudi Ilirijan Jernej Godec, ima visoke načrte tudi v skupnem seštevku. Poseben izziv pa za njih predstavlja tudi ženska ekipa s Saro Isaković, ki je konec prejšnjega tedna osvojila prvo mesto v ženski konkurenci. "Konkurenca je zelo ostra. Nedvomno sodimo med najboljših pet ameriških univerz in če se bo le pokazala možnost, bomo skušali zmagati," še pravi Dugonjič, ki bo plaval na 100 in 200 prsno ter v obeh mešanih štafetah.

Dugonjič pa ne bo edini slovenski plavalec na prvenstvu. Tam bosta nastopila tudi plavalec mariborskega Branika Luka Vrtovec in Ljubljane Grega Plevelj, ki bosta branila barve univerze Southern Methodist iz Dallasa.