"Med temeljnimi vrednotami Evropske unije ni prostora za pritiske," je izjavil Sanader, ki je Sloveniji tako posredno očital pritiske. Kot je ponovil, je Slovenija postala članica EU kljub nerešenemu vprašanju meje, zato zaradi tega vprašanja ne more blokirati vstopa Hrvaške v EU.

"Ne morem reči, da sem na omenjeni način vstopil v EU, in da sem zdaj jaz član, ti pa to ne moreš postati," je ponovil predsednik hrvaške vlade. Sanader je spomnil, da se Zagreb pogaja z Brusljem že četrto leto, Slovenija pa je nenadoma izpostavila to vprašanje.

Časnik na svoji spletni strani poudarja, da je Sanader jezen, ker je Slovenija izpostavila vprašanje meje, ko se je Hrvaška približala sklenitvi pogajanj z EU. FTD dodaja, da Sanaderjeve izjave jasno kažejo na atmosfero odnosov med Hrvaško in Slovenijo, državama, ki sta bili tesni prijateljici.

Na novinarsko vprašanje, ali se počuti, da ga je vlada v Ljubljani izdala, je hrvaški premier odgovoril, da so "izdane evropske vrednote". Sanader je spomnil, da je njegov slovenski kolega Borut Pahor na srečanju prejšnji četrtek zavrnil predlog, da bi državi podpisali skupno izjavo, da noben od dokumentov, objavljen po neodvisnosti Slovenije in Hrvaške, ne more prejudicirati meje.

Sanader je sklenil, da obžaluje, ker je med Hrvaško in Slovenijo prišlo do napetosti, ter napovedal, da si bo še naprej prizadeval za prijateljske odnose med državama.