Petra Majdič se je danes znova zapisala v zgodovino smučarskega teka. Na zadnji tekmi finala svetovnega pokala v Falunu je v prosti tehniki sicer osvojila 12. mesto, a je s to uvrstitvijo osvojila drugo mesto v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. V seštevku sprintov si je mali kristalni globus zagotovila že pred časom.

Današnja tekma je minila brez velikega tekmovalnega naboja, saj je bilo vse odločeno že v soboto, po dvojnem zasledovanju, ko je bila Majdičeva "šele" 24. in praktično izgubila rumeno majico vodilne. Danes se je sicer na progo še podala v njej, a je bilo jasno, da v primeru zmage Kowalczykove najverjetneje ne bo osvojila drugega mesta, ki bi ji še zagotavljalo veliki kristalni globus.

Tekmovalke je v Falunu zadnji dan pričakalo sneženje, Kowalczykova pa ni imela večjih težav za doseganje prvega mesta, saj je imela pred zasledovalkami veliko prednost. Majdičeva je na progi še izgubljala, tudi ostale zasledovalke pa Poljakinji niso mogle blizu. S tem si je zagotovo zagotovila skupno zmago, Majdičeva pa ji je v cilju le športno čestitala.

Dejstvo je, da je vodstvo Mednarodne smučarske zveze (FIS) za finale sezone pripravilo nov sistem točkovanja, ki je bil vsaj do neke mere nerazumljiv, sicer pa precej zapleten pri računanju zaostankov in pribitkov. Sistem je bil bolj naklonjen tistim, ki so večino moči prihranili za konec, medtem ko je tiste, ki so vso sezono nastopali uspešno na nek način "razorožil". Dvesto točk za končno finalno zmago in "le" 50 za posamične zmage finala (namesto običajnih 100) je bila na koncu voda na mlin Kowalczykovi, ki je izredno močna na distancah, medtem ko je "sprinterka" Majdičeva imela le eno možnost za dokazovanje - s sprintom v Stockholmu, kjer je zmagala.

"Najprej najlepša hvala vsem za podporo, tisti, ki ste spremljali sezono, ste videli, da je bila izjemno naporna. Zame je bila fenomenalna, to drugo mesto v skupnem seštevku je velikanski uspeh, to ni poraz. Tudi če sem bila pred današnjo tekmo še v rumeni majici. Glede na to, da sem v Liberecu zbolela, ta bolezen se je potem vlekla še tri tedne, me je ujela utrujenost in to je pač tako. Šport je šport, kaj hočemo, vseeno je skupno drugo mesto več kot odličen dosežek, jaz sem vesela," je danes po zadnji tekmi sezone dejala Majdičeva.

Danes je nastopila še Vesna Fabjan, ki je tekmo končala na 53. mestu, medtem ko je Katja Višnar zaradi bolezni včeraj odstopila in finalne serije v Falunu ni končala. Skupno je Fabjanova sezono končala na 35. mestu (v sprintu je bila odlična 13.), Višnarjeva pa je bila skupno 64. (v sprintu 40.).

V moški konkurenci se je zmage na zadnji tekmi sezone veselil Švicar Dario Cologna, ki je s to zmago na 15 kilometrov v prosti tehniki osvojil tudi veliki kristalni globus in s 23 leti postal najmlajši zmagovalec skupnega seštevka. Drugi je bil danes Francoz Vincent Vittoz, tretji pa Rus Aleksander Legkov.