Nekaj kapitala (enajst sekund) pa ima tudi pri času, čeprav je proti tretjeuvrščeni zaradi bonusov izgubila kar dvanajst sekund. Aino Kaisa Saarinen, ki ima zaradi 233 točk zaostanka le majhne teoretične možnosti, da ogrozi Petro, je ostala daleč zadaj na 21. mestu. Še bolj tesen obračun za globus pa poteka med Švicarjem Dariom Cologno in Norvežanom Pettrom Northugom, kjer ima sedaj Švicar minimalno prednost.

Za Petro Majdič se je včeraj izteklo podobno dobro kot na prologu Tour de Ski, ko sta si bili z najbolj trdovratno nasprotnico zelo blizu. Presekala je urok slabih uvrstitev iz preteklih treh tekem v švedski nordijski prestolnici, ko je bila med 25. in 27. mestom. Falun pa si bo posebej zapomnila tudi Vesna Fabjan, ki je z 28. mestom dosegla svojo prvo uvrstitev med trideseterico na distanci. "Najtežji tek kariere. Komaj sem preživela. Hrib je res ubijalski," je pripomnila Fabjanova. Petra Majdič je tek na čas, kjer ni taktiziranja, začela malce bolj previdno, potem pa v srednjem, težkem delu klanca, ter na spustu držala navidezno časovno razliko do Kowalczykove. S tako taktiko je prehitela še nekaj tekmic, ki so bile na vmesnih časih pred njo. Finiš je bil odličen. "V teh okoliščinah je to zame izjemno. Ni pomemben samo moj tek, ampak tudi nastop Kowalczykove in Saarinenove. Sedaj moram priznati, da prihaja njun teren, kjer sta v sezoni pokazali več od mene," se težjega dela obrambe rumene majice zaveda Petra Majdič, vodilna v rumeni absolutni, rdeči šprinterski in tudi denarni razvrstitvi (200.750 švicarskih frankov). Po tekmi je odšla še na nov ogled proge, saj ji niz zaporednih tekem bolj ustreza kot Poljakinji.

Današnji skupinski štart v dvojnem zasledovanju (5 + 5 km) bo začela iz prve vrste. Zelo pomembna bosta leteča cilja (za 15-10-5 sekund) in končni bonus, saj je v tomboli tako kar 45 sekund. O kristalnem globusu bodo praktično odločale ostale tekačice, ki bi se prerinile med Slovenko in Poljakinjo. Za nedeljski zasledovalni štart ima Majdičeva sedaj sedem sekund prednosti pred Švedinjo Charlotte Kalla ter enajst sekund kapitala pred Kowalczykovo. Pravzaprav je dobro, da so Follisova, Kuitunenova in Steira že dobro minuto zadaj. Sistem tekmovanja bo tekačice in navijače držal v napetosti do zadnjega metra. Zaradi preračunavanja nedeljskega "neto" časa, ki bo prinesel četrto polovičko v točkah, pa še nekaj dlje. Praktično obstaja le ena taktika. Petra se mora kot senca držati Justyne. In kako razmišlja tekmica? "Težko je v eni sezoni osvojiti dve zlati kolajni na svetovnem prvenstvu in še kristalni globus, a če je že priložnost, je ne želim prepustiti. Nič ne dam brez boja," je dejala Justyna Kowalczyk iz poljskih Krpatov, ki se brani medijske pozornosti. S trenerjem Aleksandrom Wierietielnyem sta po Stockholmu izklopila telefon, v Falun pa je sedaj pridrvelo cel kup poljskih novinarjev.