Na zboru delavcev je Kodre namreč dejal, da se vsi, ki se čutijo socialno ogrožene, lahko oglasijo pri njem v pisarni in bo težave rešil sam osebno. Glede na to, da so zaposleni z že tako nizkimi plačami te nazadnje dobili februarja za december, so prav vsi do zadnjega (vseh je nekaj več kot 300) socialni problem. Da bo v LTH res zelo vroče, so nakazovale že skrivalnice Kodreta, ki se je pred novinarje postavil šele po prigovarjanju, receptorka LTH je imela pisno navodilo, da od včeraj naprej mediji vstopa v prostore LTH nimajo več, vse skupaj pa je podkrepil do zob oborožen varnostnik, ki je "stražil" pred vhodom v tovarno.

"Živimo od moževih 500 evrov plače. Ne morem več v trgovino, iz banke me kličejo zaradi limita. Težko je, res težko," je povedala Radena Vukojević, ki je v podjetju, ki je bilo nekoč vodilno na svojem področju (zamrzovalne skrinje) v Jugoslaviji in gonilo razvoja na Loškem, pustila 23 let. Podobno menijo preostali zaposleni, najhuje se godi tistim, kjer sta v LTH zaposlena oba zakonca. "Nihče te ne vpraša, kako boš preživel. Še mladi nimajo dela, kako naj ga dobim jaz. Iščem ga že pol leta, saj je tu moja usoda negotova," je dejala Branka Vasiljevič. Mnogi si želijo, da bi šli vsaj med brezposelne, kar bi bilo bolje, kot delati zastonj. Kar nekaj delavcev je tako že izkoristilo možnost in zaprosilo za izredno odpoved delovnega razmerja.

Sicer pa zaposleni niti stavkati ne morejo - proizvodnja namreč stoji. Pred tednom dni so jim za nekaj časa odklopili elektriko, kar naj bi bil razlog, da zadnje obljube o izplačilu plač niso bile izpolnjene. Predsednik sindikata David Švarc je dolgo zaupal upravi in lastnikom (poleg Kodreta še Jože Stanič s sinom in član uprave Primož Pegam) ter verjel, da so jedro težav finančna kriza in neposluh bank ter države. Prav država je zdaj zablokirala račun LTH zaradi neplačanih davkov, sindikat pa je vmes izgubil upanje in zaupanje v upravo. "Zbor delavcev smo sklicali, da bi dobili informacije o tem, kakšna usoda nas sploh čaka. Direktor je veliko govoril, a nič povedal, na koncu pa pobegnil pred delavci. Niti enega jasnega odgovora nimamo, kako nas bo izkopal iz težav. Ne verjamemo mu več. Jaz osebno ne vidim nobene možnosti več. Jutri se bodo delavci, ki so socialno ogroženi, spet oglasili pri direktorju, kako bomo kot sindikat ukrepali naprej, še ne vem," je pod budnim očesom oboroženega varnostnika "poročal" David Švarc.

Miloš Kodre je spet ponovil, da bodo plače takrat, ko bo prišel denar, kdaj bo to, ne ve, pogovori z bankami pa naj bi bili v "sklepni fazi". "Verjamem, da bo LTH preživel, smo pa v hudih časih. Naročila so, a ni denarja za material, kupci pa dolgo ne bodo več čakali. Ne vem, kako dolgo še lahko zdržimo," je, preden je šel v pisarno, še povedal direktor Miloš Kodre.

primoz.knez@dnevnik.si