Na vprašanje, kako bi njen predsednik in premier Borut Pahor moral ukrepati, tudi zaradi tega, ker je Rupel uporabil dopisni list z glavo predsednikovega kabineta, Kumer opozarja, da bi Pahor moral ukrepati, saj je več kot očitno, da se Rupel loteva ministrov in da bo zdaj na vrsti še premier sam. »Borut Pahor bi Rupla moral umakniti, sicer bo nekega jutra ob prihodu v službo ugotovil, da ga Rupel odstavlja ali da sploh ni več premier,« še pravi Kumer.

»Že ko je bil v preteklosti vpleten v preiskavo, je reagiral na povsem enak način«, tako da tokratni Ruplov odziv ni nikakršno presenečenje, pravi Bogdan Biščak, sekretar Zares. Ob tem je spomnil na ne tako star konflikt s takratno generalno tožilko Cerarjevo, ko je prav tako kot zdaj vsemu skupaj pripisal politično motivacijo in zahteval, da se preiskava ustavi. »Ruplovo dejanje kaže, da misli, da je nad zakonom, in da ne loči sebe od dela, ki ga opravlja,« pravi Biščak.

Pozitivna vloga Dimitrija Rupla v slovenskem osamosvajanju in demokratičnih spremembah, na katero se tako pogosto sklicuje, še ne more biti razlog, da bi bil zaradi tega upravičen do nekakšnega »nadzakonskega« statusa, je vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic v izjavi za javnost komentiral Ruplovo zahtevo.

Posebni odposlanec predsednika vlade in nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel je po poročanju časnika Delo ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal v petek poslal pismo, v katerem govori o nedopustnosti obnove policijske preiskave zoper njega in njegovo ženo. Rupel je pismo, v katerem ministrico obtožuje političnega obračunavanja z njim, poslal v vednost tudi predsedniku vlade Borutu Pahorju, varuhinji človekovih pravic Zdenki Čebašek Travnik ter predsedniku SDS Janezu Janši. Pisma ni poslal kot državljan Dimitrij Rupel, temveč kot posebni odposlanec predsednika vlade. V kabinetu predsednika vlade pa so povedali, da je premier v zvezi s pismom Rupla zaprosil, da z dopisa umakne uradno glavo posebnega odposlanca, s čimer je Rupel soglašal.

Ministrica Kresalova je Ruplu odgovorila, da so njegove obtožbe »neresnične in neverjetne«. »Njegov način komuniciranja kaže na nepoznavanje razmejitve pristojnosti med ministrstvom za notranje zadeve in policijo, na podlagi katere sama kot ministrica za notranje zadeve ne morem ne začeti ne ustavljati predkazenskih postopkov,« je pojasnila Kresalova.