Petra Majdič je danes dokončno stopila v smučino z največjimi imeni smučarskega teka na svetu. Če smo bili teh prej vajeni iz vrst finske, norveške, ruske in še katere velike reprezentance, je od danes svetovna velesila v smučarskem teku po zaslugi Majdičeve tudi Slovenija. Zmaga na 30 kilometrski preizkušnji, in to v klasični tehniki v zibelki smučarskega teka na Norveškem, je preprosto mejnik, ki ga bo težko premakniti. Hkrati se je Majdičeva s to zmago po številu prvih mest v svetovnem pokalu (15) izenačila s smučarskim skakalcem Primožem Peterko.

Kakšna tekma, kakšna zmaga! Potem ko je bila Petra Majdič na današnji tekmi že v izgubljenem položaju, za največjima konkurentkama za skupno zmago Poljakinjo Justyno Kowalczyk in Finko Aino Kaiso Saarinen je zaostajala tudi več kot pol minute, pa se je v zadnjih sedmih kilometrih vse obrnilo na glavo. Majdičeva je na polovici proge zgrešila boks za menjavo smuči in medtem ko so tekmice stopile na sveže pripravljen material, je Dolanka tekmo nadaljevala z "utrujenimi" smučmi. A vendar se je poteza na koncu izkazala za več kot odlično.

Majdičeva v zadnjih sedmih kilometrih napake ni ponovila, dobila vrhunsko pripravljene smuči in preprosto "zblaznela" proti cilju. Na spustih je bila nepremagljiva, tekmice je lovila eno za drugo. V zadnjih štirih kilometrih je bila pred njo zgolj še Justyna Kowalczyk. In slednja, po domače, ni "imela za kruh". Majdičeva jo je ujela in se mimo nje zapeljala kot za šalo. Do cilja je prednost še povečala, z vriskom in visokim dvigom rok v zrak pa dostojno proslavila največji uspeh v karieri. Kowalczykova je sicer zaradi dobljenih točk na "letečih" ciljih zaostanek v skupnem seštevku za Majdičevo zmanjšala, a za varovanko Ivana Hudača še vedno zaostaja za 91 točk. Je pa dokončno "odpisana" Finka Aino Kaisa Saarinen, ki ji je nedavna bolezen očitno pobrala preveč moči; tokrat je v cilj prišla kot deveta, za Majdičevo pa na tretjem mestu zaostaja več kot 200 točk.

"To je bila nora dirka, ta dekleta so nora in to je nora zmaga! Prav gotovo največja do zdaj. To je zmaga na 30 km v klasični tehniki na Norveškem! Več meni osebno pomeni le še zlato olimpijsko odličje," je svoj uspeh uvodoma opisala Majdičeva in nadaljevala: "To je zame uresničitev sanj, 15. zmaga v svetovnem pokalu. Imela sem odlične smuči. Če je v prvi tretjini tekme še slabo kazalo, na polovici tudi nisem bila zadovoljna, me je ta jeza še podžgala, da sem potem v zadnjem delu iztisnila maksimum. Ko sem smuči zamenjala, je šlo na spustih res hitro. Zadnja dva kilometra sta bila pretežno navzdol in za tako zmago se malodane 'vržeš na zobe'. Vedela sem, da je to danes lahko največja zmaga zame, zato je nisem želela pustiti nikomur."

Majdičeva je bila danes na startu edina Slovenka, Vesna Fabjan in Katja Višnar sta jo spodbujali ob progi. Karavana se zdaj seli najprej v Stockholm, nato pa še v Falun. Statistiko zdaj čaka "višja matematika", saj se bodo točke v nadaljevanju računale drugače od ustaljenega ritma, tako da je zaenkrat možno vse. Vsekakor si je Majdičeva z današnjo zmago pripravila odlične možnosti, da ji uspe nemogoče: sezono lahko konča kot skupna zmagovalka seštevka svetovnega pokala.