Ena glavnih kritik je pomanjkanje strateškega premisleka in strateškega vodenja vlade, premieru Borutu Pahorju pa očitajo iskanje konsenza tudi tam, kjer bi bilo treba takoj ukrepati. Kljub temu pa v Zares ocenjujejo, da zdaj ni pravi čas za razmišljanja o morebitnem odhodu iz koalicije. Kot je napovedal Golobič, se bodo k razmisleku o tem, ali bo Zares svoje cilje uresničevala kot vladna ali opozicijska stranka, vrnili po junijskih evropskih volitvah, torej po novih stotih dneh vlade.

Golobič predlaga sestanek širšega vrha koalicije, na katerem bi še pred sejo parlamenta o rebalansu proračuna ocenili delo vlade ter se dogovorili, kako naprej. V Zares pričakujejo,da bo Pahor na tem koalicijskem vrhu predstavil svojo zamisel o nadaljnjem delu koalicije. Tudi v Zares bodo oblikovali vrsto predlogov za izboljšanje dela koalicije ter z njimi seznanili koalicijske partnerice in predsednika vlade, računajoč, da bodo upoštevani v večji meri. Po evropskih volitvah pa bodo v stranki presodili, ali se je je vlada stabilizirala, ali zna izluščiti prioritete, sprejemati odločitve in prevzemati odgovornosti ter se ne spogledovati z nobenimi bližnjicami, napoveduje prvak Zares in dodaja: "Odgovornost ne sme biti več prazna beseda".

Kot je še pojasnil, so v Zares do delovanja vlade kritični tudi zato, ker je bilo sledenje strateškim reformnim ciljem, zapisanim v koalicijskem sporazumu, prevečkrat potisnjeno v ozadje, pogrešali pa so tudi poudarek na prehodu iz pasivne v aktivno socialno politiko. Nujno je tudi, da bi odkrito spregovorili o realnih dimenzijah gospodarske krize, ki Slovenije ne bo obšla. Pa tudi, da se ne prikriva nepravilnosti, ki so se dogajale v preteklosti, in ne zamegljuje odgovornosti tistih, ki so v preteklem mandatu izčrpavali slovensko gospodarstvo.

Svet stranke Zares se je včeraj seznanil tudi z evidentiranimi kandidati za junijske evropske volitve - med 32 imeni je tudi evropski komisar Janez Potočnik, ki pa ga na kandidatni listi ni pričakovati, saj je že napovedal, da ga zanima še en mandat v Evropski komisiji, premier Borut Pahor pa je tudi že dejal, da s tem nima problema ter nakazal, da ga utegne predlagati za komisarja iz Slovenije. Nosilec liste Zares bo skoraj zagotovo poslanec Ivo Vajgl, na listi pa je pričakovati imena, kot so Felicita Medved, Franco Juri in Roman Jakič. Listo bodo dokončno potrdili do sredine aprila.