Do konca sezone je še šest tekem svetovnega pokala ali okoli 61 kilometrov: dva šprinta v klasiki (jutri v Trondheimu in 18. marca v Stockholmu) ter maraton na 30 kilometrov v klasiki že to soboto prav tako v Trondheimu, ker na Hollmenkolnu preurejajo štadion za SP 2011. Veliki zaključek bo mali švedski Tour de Ski. Ob šprintu v Stockholmu bo v Falunu še kratki drsalni tek (3,3 km) za naziv kraljice Mordar Bakken, dvojno zasledovanje s skupinskim štartom (10 km) in zasledovanjem po časovnem "švedskem" hendikepu na 10 km drsalno.

Ko pa začnemo naštevati še posebnosti, bo pozitivna ocena iz matematike komaj dovolj za preračunavanje. Le še jutrišnji šprint v tretjem največjem norveškem mestu bo običajen s kvoto 100 točk za zmagovalko Petro. Je možno kaj drugega, če je zmagala na vseh šprintih v klasiki to zimo? Že v soboto na tridesetki se bo začelo. Jorg Capol, direktor svetovnega pokala in Vegard Ulvang, predsednik komiteja FIS, prva modreca tekaškega svetovnega pokala, sta si izmislila, da bodo za točke veljali tudi leteči cilji. Točneje trije, vodilna med potjo lahko pobere dodatnih 45 točk. Na Švedskem pa bo veljal sistem Tour de Ski. Zmagovalcu etap polovičko (50 točk), ob pogoju, da priteče do cilja vse štiri dni. Tistemu, ki po štirih etapah s seštevkom časov ob časovnih odbitkih (končni, leteči cilji) prvi priteče v cilj, pa bo nagrajen z dvojno kvoto 200 točk. Navzdol potem sledi 160-120-100-90-80... Maksimalno torej celo 645 točk. (Le) 71 točk, kolikor ima Petra naskoka pred trdoživo Poljakinjo Justyno Kowalczyk, je videti zelo malo. Nič čudnega, da je Petra nagajiva. Seveda se že vrstijo vprašanja, katera ima več možnosti. Petra pravi, da Kowalczykova. "Ker je boljša na distanci". Justyna daje prednost Majdičevi: "Ker sta dva šprinta v klasiki." Obe sta oblečeni v rdeče.

Teoretično je bolj razumljiva človeška plat. Capol in Ulvang sta finale načrtno sestavila tako, da ne bo konca pred nedeljsko dramo na 10 kilometrov. Tako se Petra še ubada z zdravstvenimi težavami. Izgovarja se na trmo. Nič bolj ni popustljiva Kowalczykova, ki ima prednost, da je ob petih zmagah na razdalji letos brez nihanj. In še v šprintu v klasiki je lahko na stopničkah. Junakinja svetovnega prvenstva Aino Kaisa Saarinen (minus 86) se mora vrniti po bolezni. A vrnitve finskih tekačic so lahko čudežne. V tem trenutku raven zadnjih tekov še najslabše kaže Virpi Kuitunen (minus 238 točk). Odpisana pa ni niti Arianna Follis (402 točki zaostanka), izvrstna v drsalnem koraku.

Srž preračunavanja javnosti na Norveškem pa je denar. Koliko zasluži Petter Northug, junak svetovnega prvenstva, ki je z zaostankom 89 točk tudi prvi v lovu za Švicarjem Dariom Cologno? Ocenjujejo, da bodo njegovi bonusi na pogodbah to zimo že težki 300.000 evrov. Nagradni sklad na zadnjih "švedskih" tekmah tekaškega Toura bo približno 210.000 evrov (320.000 švicarskih frankov) za obe konkurenci skupaj.