Najboljša slovenska smučarska tekačica Petra Majdič se na današnji tekmi na distanci v Lahtiju ni najboljše znašla. Po sobotni zmagi v sprintu je Majdičeva na deset kilometrov v prosti tehniki zasedla 19. mesto, a je to ob bolezni, ki jo Dolanka preboleva, vseeno dober dosežek, poleg tega pa je Majdičeva zadržala prvo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Tekmovalke je v Lahtiju pričakala težka proga, nekoliko spremenjena glede na lansko leto. Najboljše je dane možnosti izkoristila dvakratna svetovna prvakinja Poljakinja Justyna Kowalczyk, ki je na koncu z več kot 20 sekundami prednosti slavila prepričljivo zmago. Še najbližje ji je bila Švedinja Charlotte Kalla, ki je bila v soboto peta, kot kaže, pa se mlada Švedinja, ki je lani slavila skupno zmago na novoletni turneji Tour de Ski, po bolezni le "pobira".

"Po svetovnem prvenstvu sem bila bolna, imela sem vročino in nisem se dobro počutila. Danes sem presenetila tudi samo sebe, smuči so bile dobro pripravljene, moj glavni cilj do konca sezone pa je osvojiti seštevek svetovnega pokala na distanci. V skupnem seštevku mislim, da je Petra Majdič premočna, do konca pa je potrebno računati tudi na Aino Kaiso Saarinen, ki se bo po bolezni prav gotovo vrnila z največjimi motivi," je po tekmi povedala Kowalczykowa, ki je tokrat slavila četrto zmago v sezoni.

"Solidno smo zadovoljni. Danes smo vedeli, da ne bom najboljše pripravljena, zdravstvene težave so naredile svoje. Kar me veseli je, da nisem bila veliko za desetim mestom. Danes so bile največja težava boleče noge, upam da bo zdravje poslej v redu, da bodo posledice čim manj boleče. Današnja proga je bila zahtevna, tekla je po drugi trasi, končno zmago pa je zabeležila daleč najboljša tekačica v tej sezoni na distanci, medtem ko smo se ostale borile z zaostankom. Vsaka proga je nekaj posebnega, ta danes mi ni ustrezala," pa je po tekmi povedala Majdičeva.

"V celoti smo zadovoljni, še posebno s sobotno sprintersko tekmo. Danes sta dekleti tekli solidno, ne povsem v vrhu, a Petra je vseeno osvojila točke. Zaostanki so bili majhni, tako da sem zadovoljen," pa je nastopa svojih varovank ocenil trener Ivan Hudač.

V moški konkurenci je drugo zmago v sezoni osvojil Rus Nikolaj Legkov. Na 15 kilometrov v prosti tehniki je drugo mesto v odsotnosti slovenskih predstavnikov zasedel Italijan Pietro Piller Cottrer, tretji je bil Avstrijec Christian Hoffmann. Zdaj se tekaška karava odpravlja v Trondheim, kjer bo naslednja tekma svetovnega pokala že v četrtek.