Medtem je včeraj v Bruslju več sto Greenpeaceovih aktivistov zasedlo vhod v poslopje, v katerem so fi nančni ministri članic razpravljali o financiranju boja proti podnebnim spremembam v državah v razvoju. Finančni ministri po njihovem mnenju delijo milijarde bankam v težavah in njihovim direktorjem, Greenpeace pa zahteva, da zagotovijo tudi potrebna sredstva za boj proti podnebnim spremembam.

Te dni v Koebenhavnu v istih prostorih, kjer bo decembra potekal svetovni podnebni vrh ZN, več kot 2000 znanstvenikov iz 80 držav preučuje podnebne spremembe v zadnjih dveh letih. Obstoječe poročilo medvladnega odbora Združenih narodov za podnebne spremembe (IPCC) je bilo namreč objavljeno leta 2007, znanstveniki pa ugotavljajo, da zastarela vsebina podcenjuje obseg podnebnih sprememb.

"Arktika se je v letih 2007 in 2008 skrčila bistveno bolj, kot je bilo napovedano, ledeniki povsod po svetu pa se topijo v še večjem obsegu," je povedala članica medvladnega odbora ZN za podnebne spremembe Lučka Kajfež Bogataj, ki omenjeno konferenco ocenjuje za "znanstveni dogodek desetletja".

Strokovnjaki so enotni, da je bilo poročilo IPCC premilo, po besedah Kajfež-Bogatajeve pa so "zadnje ugotovitve veliko bolj grozeče". Na področju zaznavanja in spremljanja podnebnih sprememb so znanstveniki po njihovih besedah naredili velik korak naprej, zaradi česar morajo spremeniti napovedi in ocene o posledicah trenutnega dogajanja.

"To je še zadnji krik pred svetovnim podnebnim vrhom politikov decembra v Koebenhavnu," je opozorilo IPCC označila Kajfež-Bogatajeva. Včerajšnji dan posvetovanja vodilnih strokovnjakov na področju podnebnih sprememb je postregel z ugotovitvijo, da je taljenje Grenlandije in (do nedavnega neproblematične) Antarktike še dodatno pospešilo naraščanje morske gladine, zaradi česar bo v prihodnjih desetletjih 10 odstotkov svetovnega prebivalstva v obalnih predelih močno ogroženih zaradi poplav. "Meritve po svetu kažejo, da se je gladina morja od leta 1880 dvignila za 20 centimetrov," je pojasnil Stefan Rahmstorf z Inštituta za podnebne raziskave v Potsdamu, podatki pa kažejo, da gladina morja vztrajno sledi naraščanju temperature.

Sodelujoči so se strinjali, da "mediji izkrivljajo resnico in jo poskušajo narediti prijetnejšo za uho", je še dejala Kajfež-Bogatajeva in predstavila splošno mnenje znanstvene srenje, da "novinarji iščejo uravnoteženo podnebno zgodbo tam, kjer je o njej že v tem trenutku nesmiselno razpravljati".