Pred sedežem Sveta EU, kjer ministri in voditelji držav članic EU sprejemajo ključne odločitve za življenje ljudi v EU, palačo Justus Lipsius, se je danes po navedbah Greenpeacea zbralo približno 340 aktivistov iz 20 držav.

Protestniki s transparenti, na katerih piše "Rešite podnebje" in "Finančno injekcijo tudi planetu", zahtevajo več denarja za boj proti podnebju, medtem ko finančni ministri dajejo milijarde davkoplačevalskega denarja za propadle banke.

Greenpeaceovci so proteste začeli nepričakovano med zasedanjem finančnih ministrov EU in v pričakovanju obiska ameriškega podpredsednika Bidena, ki se bo v Justusu Lipsiusu udeležil kosila z visokimi predstavniki zveze Nato in EU.

Presenečeni varnostniki so popolnoma zaprli dostop do palače Justus Lipsius in izhod iz nje navadnim smrtnikom, tudi novinarjem, vstop ali izhod je omogočen le varovanim osebam.

Finančni ministri EU sicer danes razpravljajo tudi o delitvi stroškov pri uresničevanju podnebnih in energetskih ciljev. Politični opazovalci opozarjajo, da so podnebne zaveze EU zaradi vse hujše krize pred veliko preizkušnjo.