Vzroki so pretežno psihične narave

Če moški spolnega odnosa ne zaključi z ejakulacijo, torej z izlivom semenske tekočine, je nekaj močno narobe. Pa ne v njegovi spodnji, marveč v njegovi zgornji glavi. Prav ta je namreč kriva za motnje ejakulacije, ki so pretežno psihične narave. Seveda, če ne gre za zelo mladega dečka, ki sperme še ne proizvaja, ali za starejšega gospoda, ki se mu to lahko zgodi zaradi staranja njegovega organizma. Če moški ne doživi izliva, ne more subjektivno doživeti niti orgazma, dodatne težave pa predstavlja še sperma, ki se seveda zadrži v modih, kar nikakor ni zdravo in zna biti čez čas pošteno boleče. Kot smo že povedali, razloge je treba iskati v moški psihi, ki tako ali drugače ustavi ejakulacijo. Tak moški ima lahko čustvene težave v svojem partnerskem odnosu, lahko ga muči depresija, lahko mu manjka samozavesti, skratka, vzrokov je lahko zelo veliko. Dokler se ne odkrije pravega, seveda s pomočjo psihoterapevta, je ejakulacija še naprej problematična. Nezmožnost ejakulacije lahko izvira tudi iz strahu pred prezgodnjo ejakulacijo, kjer je moški tako zelo obremenjen, da na koncu ne doživi izliva in izgubi celo erekcijo.

Ostale motnje v ejakulaciji

Zelo zanimive pa so tudi druge motnje, ki tako ali drugače pestijo moško ejakulacijo. Imamo štiri osnovnih skupin, ki jih bomo zdajle razvrstili po alinejah in na kratko razložili:

- Ejakulacija se zgodi še preden penis otrdi, torej do izliva pride, še preden pride do erekcije. Tak moški nima niti najmanjše možnosti, da uspešno izvede spolni odnos, saj je vsega konec, še preden se je začelo.

- Ejakulacija nastopi v trenutku erekcije. Tudi tukaj je vsega zelo hitro konec, saj do penetracije sploh ne pride. Ko penis otrdi, pride do takojšnjega izliva.

- Ejakulacija se zgodi sekundo po vdoru penisa v vagino. Do penetracije resda pride, a je končana izjemno hitro, kar zna biti še posebej neprijetno za žensko, ki je brez dvoma razočarana.

- In še zelo zanimiv pojav, v bistvu nasprotje stanja, ko do ejakulacije ne more priti, orgazma pa se zaradi tega praktično ne začuti. Tukaj gre za obratno stanje. Moški ejakulacijo sicer doživi, a orgazma ne začuti tako kot bi moral. Izliv se pojavi, potešitve pa zadovoljstva pa ni od nikoder. Verjamemo, da se predvsem ženskim bralkam tole sliši zelo neobičajno, toda moški, ki jim muči ta težava, niso prav nič srečni in zadovoljni v seksu.

Rešitve za odpravo motenj

Kadar gre za resne psihične motnje, lahko seveda pomaga le zdravnik, se pravi psihoterapevt. Ali pa tudi zakonski svetovalec, kjer mora na seanso priti tudi partnerka moškega, ki ga pestijo takšni in drugačni problemi z ejakulacijo, kateri seveda izvirajo iz čustvenih težav v njuni zvezi. Izostanek ejakulacije je brez dvoma resnejša težava od tako imenovane prezgodnje ejakulacije, ki jo odpravimo z vajo. (V naši videoenciklopediji o spolnosti http://www.intimatemedicine.si/exclusive/vam sicer dr. Slavko Ziherl natančno opisuje vaje, kako odpraviti prezgonji izliv, tehnike pa si lahko nazorno ogledate tudi na videih.)

Je pa res, da pride pri težavah s prezgodnjim izlivom do dodatnih težav s samozavestjo in slabo izkušnjo, kar vse skupaj še bolj zaplete in moškega pahne v začaran krog. Prav zato je izjemno pomembno, da mu ves čas ob strani stoji kar se da razumevajoča partnerka.

Več na: www.intimatemedicine.si