Najstniki prve orgazme doživljajo v spanju

Ko se otrok počasi razvija v spolno dozorelo bitje, začne večkrat sanjati tudi tako imenovane spolne, ali še bolje, mokre sanje, ki jim botrujejo dnevna doživetja. Recimo kakšni erotični prizori na filmu, kakšna čedna sošolka, morda znana filmska zvezdnica ali pevka ter prebiranje vroče literature. To se dogaja predvsem najstnikom, ki še nimajo rednih spolnih odnosov ali pa so še devičniki, ki niti masturbacije ne izvajajo dovolj redno. Gre za popolnoma naraven mladostniški pojav, ki se enim fantom zgodi večkrat, drugim pa pač manjkrat. Ali kot pravijo v Leksikonu Cankarjeve založbe iz leta 1985: »Različne bojazni v zvezi z ejakulacijo v spanju so popolnoma odveč.« Ejakulacija se v spanju začenja nekje okoli štirinajstega leta. Pri nekaterih dečkih že malce prej, pri nekaterih kasneje, pri nekaterih pa nikoli. Tu ni pravil in nobena možnost ni problematična.

Kaj so mokre sanje?

To so sanje, v katerih si človek zelo nazorno in v raznih prizorih, dogodkih in doživljajih predstavlja svoje spolne želje. Ko je v budnem stanju, jih pač poriva v podzavest. Ali kot pravijo v prej omenjenemu Leksikonu: »V podzavest porivamo tiste spolne zahteve, ki se jih sramujemo in nas plašijo. Prav zato se v sanjah pojavijo v pristni in zelo jasni obliki. Pač odvisno od tega, koliko jih človek sicer duši.« O tem bi vedel seveda veliko povedati tudi stari dobri Sigmund Freud, ki je skorajda vsake človekove sanje povezoval s spolnostjo. Še posebej, ko je šlo ta tako imenovane prekrite spolne sanje, ki vsebujejo razne spolne simbole. Tako se recimo žensko spolovilo pojavlja v obliki vaze, škatle, sobe in vrta, moško v obliki bodala, žezla in recimo kače, spolno združitev pa ponazarjata na primer vožnji z letalom in avtomobilom. In kot so zapisali v Leksikonu Cankarjeve založbe: »Razlaga prikritih spolnih sanj veliko prispeva k razkritju lastne in tuje spolnosti.«

Ejakulacija se v spanju pojavlja tudi pri zrelih moških

Tu gre pogostokrat za moške, ki neredno zadovoljujejo svoje spolne potrebe in je lahko tudi izraz podzavestnega zadovoljevanja kakšne spolne želje, ki si je nek posameznik ne upa ali ne more zadovoljiti v svojem resničnem življenju. Še posebej, če gre za vrsto spolnega odklona, ki v družbi ni ravno sprejemljiv in posameznika tako ali drugače spremlja že celo življenje. To so lahko sanje o spolni sprevrženosti, perverziji in zadovoljevanju spolnega nagona na nenavaden, za povprečnega človeka čuden, nedojemljiv in izrazito nesprejemljiv način. Pač želje, ki jih lahko posameznik do konca uresniči le med spanjem. Seveda pa ni vedno tako ekstremno. Lahko gre tudi za čisto navadne erotične sanje, ki jih tudi pri odrasli osebi lahko povzroči kak dnevni dražljaj. Ali kot so zapisali v Leksikonu: »Ejakulacija v spanju je v bistvu podzavestno spolno samozadovoljevanje, ki ne vpliva na moško spolno moč v budnem stanju. Mnogi moški so celo povedali, da jih ejakulacija v spanju kljub izlivu semena ni prav nič ovirala pri spolnem dejanju istega dneva, kar pomeni, da niso imeli zaradi tega prav nobenih težav s takojšnjo erekcijo in morebitno utrujenostjo. Morda bi lahko celo rekli, da orgazem v spanju niti malo ne vpliva na orgazem v budnem stanju, pa četudi bi bilo med njima recimo zelo malo časovne razlike. Ejakulacija med spanjem torej ne daje nobenega razloga za preplah.

Več na: www.intimatemedicine.si