Dugonjič, ki študira na univerzi Berkeley v San Franciscu, je z rekordom NCAA na 100 prsno postal tudi glavni favorit za prvo mesto na vseameriškem študentskem prvenstvu NCAA, ki bo med 26. in 28. marcem v College Stationu v ZDA.

"Že lani sem na prvenstvu NCAA osvojil drugo mesto in nekako pričakoval sem, da se bom letos boril za zmago. Zdaj lahko potrdim, da je to moj cilj. Nisem še v vrhunski formi, saj smo komaj začeli pripravljati tempirati formo, in že zdaj sem plaval rekord NCAA. Vedem sem, da sem zelo hiter, na pa tudi, da sem dovolj hiter za rekord NCAA. Menil sem, da bo bolj tesno in da mi bodo tekmeci bližje, zdaj pa imam pred prvim tekmecem več kot pol sekunde prednosti, kar je 14 dni pred glavno tekmo sezone zelo vzpodbuden podatek," je po nastopu povedal Dugonjič, ki je že jeseni podrl tudi rekord svoje univerze Berkeley.

Rekord na 100 prsno pa ni bil edini Dugonjičev dober nastop na študentskem univerzitetnem prvenstvu pacifiške oziroma zahodne obale ZDA - Pac 10. Slovenski olimpijec je bil tudi član štafete Berkeleyja na 4 x 100 mešano, ki je s 3:03,30 za skoraj celo sekundo izboljšala štafetni rekord NCAA. "Kot ekipa smo plavali zelo dobro," je še povedal Dugonjič, ki je z Berkeleyjem osvojil drugo mesto za univerzo Stanford, sam pa je zelo dobro nastopil tudi na 50 prosto, kjer je plaval za trening in osvojil 21. mesto, na 200 prsno pa je bil po jutranjem delu deveti, v popoldanskem pa diskvalificiran.

Koroški plavalec se je v pogovoru na kratko ozrl tudi na prihajajočo sezono v 50-metrskih bazenih, v katerih je lani presenečal s slovenskimi rekordi na 50 in 100 prsno ter prepričljivo dosežno olimpijsko normo A. "Tudi v tem bazenu napredujem. Kaj smo opravili v zadnjem letu, bo jasno v začetku aprila, saj me teden dni po NCAA prvenstvu čaka tudi prva tekma v velikem bazenu, kjer bom lovil normo za svetovno prvenstvo v Rimu. Trenutno sem z dosežki zelo zadovoljen, testiram pa tudi nove kopalke, ki mi zelo ustrezajo."

Koroški plavalec je ob tem potrdil tudi, da je zaenkrat na tekočem tudi z vsemi študijskimi obveznostmi, na svetovno prvenstvo v Rimu pa se bo bržkone vse do julija pripravljal v ZDA. "Nisem se še dokončno odločil, a po vsej verjetnosti bom treniral v ZDA in tudi poleti na univerzi nadaljeval s študijem, slovenski vrsti pa se bom priključil šele tik pred SP."