Tokratna tekma se je vsaj v ženski konkurenci končala kot že dolgo nobena ne. Znova se je na vrh zavihtela Petra Majdič, ki je imela v Liberecu očitno le "slab teden", že tako odličen uspeh pa je s četrtim mestom dopolnila Vesna Fabjan. Zmaga Majdičeve tokrat ni bila pod vprašajem v nobenem trenutku, tudi nešportno obnašanje Finke Pirjo Muranen, ki se je morala na koncu zadovoljiti s tretjim mestom, Majdičeve ni ustavilo.

Tako Majdičeva kot tudi Fabjanova sta svoje nastope opravili z odliko. Z zmagama v četrtfinalu in drugima mestoma v polfinalnih preizkušnjah sta varovanki Ivana Hudača nakazali, da bosta v finalu napadli na vso moč. Prvič letos se je zgodilo, da sta v finalu nastopili dve slovenski predstavnici, kar sta Majdičeva in Fabjanova še kako izkoristili. Eksplozivna Fabjanova je v finalu najboljše sedmerice, ker se Švedinji Charlotte Kalla v polfinalu ni odprla startna rampa, so jo prireditelji naknadno umestili v veliki finale, krenila najhitreje in prevzela prvo mesto, Majdičeva je tekla šele na četrtem.

Na vzponih je do izraza prišla fizična moč Majdičeve

Že kmalu pa so sledile minute Majdičeve. Na vzponih je do izraza prišla njena fizična moč in letos najboljša v sprintih se je počasi, a zagotovo prebijala v ospredje. Tako je bilo tudi na zadnjem vzponu, kjer je prešla v vodstvo, a se je nato prednjo prerinila najhitrejša iz kvalifikacij, Finka Pirjo Muranen. Majdičeva se je iz zavetrja pognala v ospredje in se v zadnji zavoj odločno pognala pred Muranenovo. Ta je skušala z zamahovanjem palice Majdičevo odriniti, a se slednja ni pustila. Z močnimi zamahi je hitela proti cilju, zmedeno in presenečeno Muranenovo pa je prehitela še Follisova. Z odločnim finišem si je četrto mesto zagotovila Fabjanova, kar je njen največji uspeh v karieri.

Seveda Muranenova v cilju ni želela ostati Majdičevi nič dolžna, po udarcu v ramo sta si tekmici po nekaj minutah izmenjali tudi nekaj besed, odnosi med največjimi konkurentkami za skupno zmago Slovenkami in Finkami pa vse do konca meseca, ko se sezona konča, ne bodo nič kaj topli.

"Izredno sem zadovoljna, malo celo presenečena, saj zaradi bolezni nisem pričakovala zmage. A je ta proga dovolj lahka, da sem jo lahko dobila z dobro taktiko. Glede na to, kako so me lani prav tukaj zrinili s proge, sem se danes bolj borila in taktično dobila tekmo. Naredila sem vse, kar je v skladu s pravili, tudi ko sem zapeljala pred Muranenovo, nisem naredila nič narobe. Pravila dovoljujejo, da si hitrejši izbira idealno linijo teka in izkoristila sem zavetrje ter z večjo hitrostjo prišla pred Finko. Ob takih lahkih sprintih pač prihaja do nizkih udarcev, do prerivanja, a takšen je naš šport. Potem ko sem bila lani razočarana, sem letos lahko toliko bolj vesela," je po zmagi povedala Majdičeva, ki zaradi prehlada še ni vedela, ali bo nastopila na nedeljski tekmi na 10 kilometrov prosto.

Uspeh slovenske ekipe je dopolnila Vesna Fabjan

Lep uspeh slovenske ekipe je dopolnila tudi Besničanka Vesna Fabjan, ki se je zavihtela na četrto mesto. "Danes sem bila odločna v svojih prepričanjih, kaj moram narediti. Potem ko sem na zadnjih nekaj tekmah plačala davek neizkušenosti, se mi to danes ni zgodilo. Bila sem motivirana in dober rezultat je tukaj. Malo mi je sicer zmanjkalo na zadnjem vzponu, a moja najboljša uvrstitev je tukaj. Žal mi je, da je konec letošnjih sprintov, a za prihodnjo sezono vem, kam spadam, zato bom skušala poseči še višje," pa je po četrtem mestu povedala Fabjanova.

V moški konkurenci je znova sledil razburljiv zaključek tekme, kjer je norveški smučarski tekač Petter Northug v ciljnem sprintu le za centimeter ali dva ugnal rojaka Olo Vigena Hattestada. Tretje mesto je osvojil Rus Nikolaj Morilov, četrti pa je bil še en Norvežan Oystein Pettersen.

V Lahtiju bodo dekleta v prosti tehniki v nedeljo tekla na deset kilometrov, moški pa na 15.