"Sem na straniščni školjki in bruham," je bil osrednji stavek v sporočilu, s katerim je najboljša slovenska tekačica na smučeh Petra Majdič šokirala svojega trenerja Ivana Hudača v ponedeljek zvečer medtem, ko je sedel na tehnični seji pred šprintom - paradno disciplino slovenskega smučarskega teka. 37-letni slovaški trener je kljub stresu reagiral mirno, aktiviral vse možne zdravnike, ki jih pozna, vendar kraljica šprinta v letošnji sezoni je izgubila preveč moči, zato je tekmo po uspešnem nastopu v kvalifikacijah končala že v četrtfinalu in osvojila 13. mesto. Po kvalifikacijah, v katerih je dosegla 19. čas, jo je Hudač odpeljal celo na urgenco, kjer so ji zdravniki pomagali, kolikor je bilo možno, da jo po popolni izčrpanosti pripravijo za nov nastop v poldrugo uro dolgem premoru.

"Petra je bila sposobna za normalno življenje z gledanjem televizije, ne pa za maksimalen fizični napor," je njeno počutje opisal Ivan Hudač, ki pravi, da je ob njenem sporočilu o bolezni doživel največji šok in stres v trenerski karieri. "To je del športnega življenja, ki ne prinaša le uspehov, ampak glede rezultatov tudi tragedije. Ni konec življenja, gremo naprej, saj sezona še ni končana," je bil jedrnat Hudač, ki je razloge za težave s prebavo iskal v načinu prehranjevanja v menzi, kjer se drenja veliko ljudi, zato je higiena oporečna. Trenutno je pripravljen, da vsako uro reagira na zdravstveno stanje najboljše slovenske športnice v zadnjih letih, zato jo je že naročil na temeljit pregled.

Vesna Fabjan, ki je presenetila s šestim časom po fantastičnem nastopu v kvalifikacijah, zato so ji optimisti napovedovali celo kolajno, in Katja Višnar sta v četrtfinalu nastopili v skupini, za katero je bilo značilno veliko prerivanja in udarjanja s komolci v boju za vsak centimeter. "Nekatere se prerivajo za vsakega pol metra, zato ni bilo niti sekunde priložnosti za sproščen tek. Kriva sem tudi sama, ker sem za drobec sekunde zaspala in mi je klecnil korak," je bila jedrnata Vesna Fabjan po 17. mestu. Katja Višnar (27. mesto), ki ima zaradi lepote veliko oboževalcev predvsem med Skandinavci, je povedala: "Ko se zapodimo ženske v smučino, ni nobene taktike in logike, ampak divjamo brez glave, kot bi delili zastonj cunje na razprodaji. Sem preveč previdna, ker se bojim, da bi zlomila palico ali padla. Z uvrstitvijo sem zadovoljna, saj sem tam, kjer sem bila vso sezono."

Če je za Majdičevo Češka nesrečna država, je srečna za Italijanko Ariano Follis, svetovno prvakinjo v šprintu, saj je tukaj zmagala vselej, ko je stopila na štart. "Moja taktika je bila, da tečem v zavetrju na drugem mestu in v finišu pospešujem. Mož mi je pripravil odlične smuči," je v polomljeni angleščini povedala drobcena Follisova. Med moškimi je Norvežan Ole Vigen Hattestad nadaljeval letošnjo premoč v šprintu.