Na podkorenskem poligonu se bodo z izjemo Američana Bodeja Millerja merili najboljši smučarji na svetu, organizatorji pa v dveh dnevih ob ciljnem izteku v Podkorenu pričakujejo okrog 15.000 gledalcev. Zato bo veljala tudi posebna prometna ureditev. Promet bo danes in jutri potekal krožno, obiskovalci pa bodo lahko brezplačno parkirali osebne avtomobile na označenih in urejenih parkiriščih v Kranjski Gori in Podkorenu.

Če bi največjo moško alpsko smučarsko zimsko prireditev, pokal Vitranc, primerjali z januarsko žensko v Mariboru, ima podobno skupno točko. Obeti slovenske reprezentance v Kranjski Gori, kjer bo danes veleslalom (prva proga ob 9. uri, druga ob 12.15), jutri pa slalom (isti čas), so kilavi kot pred Zlato lisico. A je Tina Maze na domači tekmi zasijala kot zvezda severnica v jasni noči ter dobila veleslalomsko preizkušnjo. Česa podobnega v slovenski moški reprezentanci ne gre pričakovati niti v sanjah, saj se je med vsemi osmimi smučarji, ki bodo nastopili danes in jutri, le Aleš Gorza doslej uvrstil na zmagovalni oder. Pa še to dvakrat v superveleslalomu. Med vsemi aktivnimi slovenskimi smučarji se še nihče nikoli ni uvrstil med najboljšo deseterico.

Vzdušje na tiskovni konferenci pred tekmo je bilo primerno zadnjim uspehom in kranjskogorski zgodovini. Poslovni direktor smučarske zveze Matjaž Šarabon je kot vedno poudarjal, da verjame v fante, ki bodo na domači tekmi pokazali, da so bile slalomske ničle s svetovnega prvenstva v Val d'Iseru posledica napada in ne krize. "Odločili smo se, da bomo tako v slalomu kot veleslalomu izkoristili kvoto šestih tekmovalcev. Da bodo mladi smučarji, ki so si nastop priborili na tekmah evropskega pokala, dobili priložnost na tekmi največje ravni," je pojasnil po obrazu povsem zagoreli glavni moški trener Urban Planinšek.

Največji slovenski up za visoko uvrstitev bo Bernard Vajdič. "Morda se sliši glede na moje pretekle uvrstitve ironično (v Kranjski Gori se še nikoli ni uvrstil med najboljših 20 - op. p.), a domača tekma je zame najljubša v karieri. Močno si želim, da bi enkrat končno to tudi rezultatsko potrdil. Motivacija bo posebna, saj bi danes z dobrim veleslalomom na najlepši način čestital sinu za rojstni dan. Večje obete pa imam v slalomu," je načrte predstavil Velenjčan, ki je po svetovnem prvenstvu izpadel iz prve kakovostne skupine, saj sta ga po točkah FIS prehitela bronasti Michael Janyk in četrti Felix Neureuther.

Kranjska Gora se je včeraj predstavila v spomladanski podobi. Temperature so bile tako visoke, da so lahko turisti na soncu pozirali v kratkih rokavih. Vitranška strmina je pripravljena na tekmi leta, organizatorji pa so zadovoljni, da bo 48. izvedba pokala Vitranc uro prej kot sicer. Visoke temperature bodo namreč progo načele precej manj, kot bi jo uro kasneje. Najbolj se je sončnega vremena včeraj razveselil Jani Hladnik, nekdanji prvi slovenski moški trener, z začasnim delom na Finskem. Na recepciji hotela Kompas je povedal, da so se včeraj vračali s treninga v Avstriji, kjer je na drugi strani Karavank zapadlo pol metra snega.

V današnjem veleslalomu naj bi se po lestvici svetovnega pokala sodeč za zmago udarila Švicar Didier Cuche in Avstrijec Benjamin Raich, s štirimi veleslalomskimi zmagami za Albertom Tombo drugi najuspešnejši smučar v zgodovini pokala Vitranc. Zanimiv bo slalomski boj med Francozom Jeanom Baptistom Grangeom in Hrvatom Ivico Kostelićem. Oba sta najboljša tako v slalomskem seštevku kot skupnem seštevku svetovnega pokala, zato bodo imele njune točke dvojni pomen. Prvi favoriti slaloma bodo Avstrijci, na čelu s svetovnim prvakom Manfredom Prangerjem, Reinfriedom Herbstom in Marcelom Hirscherjem.