Čeprav je bila Majdičeva edino negativno presenečenje tekme, ni bila pretirano razočarana, seveda pa tudi ni mogla biti dobre volje. A ni točila solz žalosti kot pred tremi leti na olimpijskih igrah v Torinu, ko je na isti razdalji osvojila šesto mesto. "Ne jočem, ker je za menoj fantastična sezona, desetka pa je bila le ena izmed mnogih tekem. Najpomembneje je, da z menoj ni bilo nič narobe, ampak s smučmi, vse skupaj pa je dokaz, kakšne malenkosti odločajo," je klepetala z novinarji, nekaj tolažilnih besed pa je po telefonu slišala tudi od mame Vere.

29-letni tekmovalki z Brinja se je pripetil spodrsljaj z napačno izbiro smuči, ki se po zakonu verjetnosti zgodi tudi največjim šampionom. "Iluzorno je bilo pričakovati, da bodo tekmice upočasnile in zavirale, če meni ne gre po načrtih in sem le povečevala zaostanek v tekmi, ki je bila zame pravi pekel. Imam toliko izkušenj z vrhunskimi rezultati in polomi, da me to ne bo vrglo iz tira. Čez tri leta nihče več ne bo vedel za to uvrstitev. Res ni bil tako lep dan, kot sem si želela, vendar se ne sekiram, ampak grem mirno naprej," je bila zgovorna Petra, ki se bo po temeljiti analizi odločila, ali bo jutri nastopila v dvojnem zasledovanju. S pripombo, da je boljši en super rezultat kot trije povprečni, je nakazala, da se nagiba k temu, da bo izpustila sobotno tekmo in vse podredila šprintu v torek.

Uresničile so se črne slutnje trenerja Ivana Hudača, ki je pred tekmo svetovnega pokala v Valdidentru, kjer je bila prva v šprintu in tretja na 10 kilometrov, dejal, da zmaga ne bi bila najboljša stvar pred svetovnim prvenstvom. "Na prvem vzponu je bilo očitno, da ne bo šlo po pričakovanjih, a sem vseskozi upal, da se bodo stvari obrnile v pozitivno smer. Za nami je neuspešen dan, z njim smo se sprijaznili in gremo naprej. Morda so delovale negativne sile. Po analizi se bomo odločili za naslednje nastope," je menil Hudač, ki je serviserje po tekmi še enkrat poslal na progo, da preverijo, ali je bila vsa krivda v izbiri smuči.

Zmagala je 30-letna črnolasa Finka Ainno-Kaisa Saarinen, ki je smučarski tek začela trenirati zato, ker je želela postati svetovna prvakinja. "Najlepši dan mojega življenja. Počutila sem se odlično, vse je bilo enostavno, smučke so bile popolne, pospeševati sem začela na polovici proge, na osmem kilometru pa začela verjeti v zmago," je v telegrafskem slogu zdrdrala Saarinenova, ki sta ji družbo na stopničkah delali drobcena italijanska mati enega otroka Marianna Loga in prva favoritinja, Poljakinja Justyna Kowalczyk, ki znova ni unovčila vrhunske forme na veliki tekmi.